Ugrás a tartalomra

Dinamikus állóképek a balett világából

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. április 20. szerda 09:18
Éder Vera fotóművész alkotásai nyitották meg az ötödik Horizont Fesztivált a Miskolci Nemzeti Színházban kedd délután.
Éder Vera fotókiállításának megnyitója | Fotók: Mocsári László

Az április 19. és 23. között megrendezendő táncfesztivál a hagyományokhoz híven idén is Éder Vera kiállításával vette kezdetét. A fotóművész és a Miskolci Balett együttműködésének gyümölcseiből ezúttal egy retrospektív válogatást láthatunk.

– Mennyire izgalmas is az, amikor egy fotóművész és tizenhat eltérő személyiségű művészember bemegy egy terembe, elkezd dolgozni, és abból készül egy ilyen anyag – vetette fel Kozma Attila koreográfus a tárlat megnyitásakor. A Miskolci Balett vezetője szerint a hat év alatt felgyülemlett gyűjtemény igazán sokrétűnek nevezhető.

A tárlatot a Nagyszínház emeleti nézőtéri társalgójában nyitották meg. Fotó: Mocsári László

– Azt hiszem, évekkel korábban ágyaztunk meg ennek a kiállításnak – emlékezett vissza a fotográfus a társulattal való együttműködés kiindulópontjára, amikor is még – ez időszakból is került ki egyébként ismét felvétel a színház falára – az alkotásokat még a Kossuth Moziban rögzítették.

– A Miskolci Nemzeti Színház légköre megkönnyíti az alkotómunkát – vallja a fotós. Egy ehhez hasonló közös munka pedig kiváltképp segít abban – a kiállító saját bevallása szerint –, hogy ha valamilyen mondandója van a világgal kapcsolatban, akkor abban a táncművészek segítségére legyenek.

A fesztivál ezennel kezdetét is vette: kora este a Miskolci Balett legújabb előadására, a Jobb későn, mint soha című darabra terelődik a figyelem

– Mindig el szoktam mondani nekik, hogy ha nincs kedvük, akkor nem kell csinálniuk! Ez egy játék tulajdonképpen – fedte fel a fotók keletkezésének körülményeit Éder Vera, majd – már-már ars poeticáját pedzegetve – felhívta figyelmünket: a kiállított képekre olyan értelemben egyedi darabokként tekint, amennyiben azok nem az előadásokból kiragadott pillanatokat rögzítették, hanem a táncosok és az ő általa megkomponált mozdulatokat.

A tárlat május 4-éig tekinthető meg. 

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!