Ugrás a tartalomra

A fiatalok jobban ismerik az új évezred kihívásait

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. április 15. hétfő 12:28
Vitanapot szervez a Miskolc Városi Diákönkormányzat, ahol fontos, korunkat érintő kérdésekről lesz szó.
Juhász Ákos márciusi fotói a diákönkormányzati választásról

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, Városi Diák Fórumot rendezett március 20-án a Városháza dísztermében a Miskolc Városi Diákönkormányzat (MiDÖK) és a KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület, ahol megválasztották az új tisztségviselőket, akiknek mandátuma egy évre szól. 

A következő nagy esemény, amelyre izgatottan készül a diákönkormányzat, az az április 23-ai vitanap lesz. A reggel 9-től délután 3 óráig tartó programon Miskolc fiataljai – általános- és középiskolás diákok, egyetemi hallgatók - mellett debreceni, nyíregyházi, budapesti, szolnoki fiatalok is részt vesznek majd. Az eseményen olyan témákat fognak érinteni, majd vitázni róla, mint környezetvédelem-fenntarthatóság, a social media hatásai, a fiatalok aktív részvétele a társadalomban. 

Szarka Dénes önkormányzati képviselő, ifjúságpolitikai tanácsnok korábban az egyik támogatója volt a diákönkormányzat megalakulásának. 
- Lapunk kérdésére elmondta, hogy a diákok életére is hatással van az önkormányzat működése és a hivatalok hatékonysága. Jó eséllyel ők lehetnek azok is, akik - mivel jobban ismerik az új évezred kihívásait - meg tudják majd mondani, miben lehet jobb és hatékonyabb egy önkormányzat működése. Legalább ennyire fontos, hogy képet kapjanak a demokráciáról, legyen fogalmuk a szubszidiaritásról, részvételiségről. 

- Ezért tartottuk fontosnak az elmúlt években ösztönözni a diákok autonóm önszerveződését és azt, hogy közösségeiken keresztül képviseljék érdekeiket – mondta a képviselő. Nagy eredménynek tartom, hogy 2019 után visszatért az ifjúságpolitika Miskolc életébe és immár harmadszor választanak a fiatalok maguk közül diákpolgármestert. Rengeteg még a munka ezen a téren, de elindultunk egy jó úton.
 


- A diákönkormányzat számos programot szervez a városismereti vetélkedőktől kezdve a diákbálig. Mindig is színes és aktív diákélet jellemezte Miskolcot, ennek fenntartása fontos feladat, amit a diákönkormányzat kitűzött célul és rendkívül szorgalmasan dolgoznak érte – jegyezte meg. 
 
- A diákönkormányzat a kortársaknak közösséget teremt. Az emberi kapcsolatok kialakításánál kevés fontosabb dolog van, a diákévek alatt szövődő barátságok nagyon tartósak tudnak lenni. A tanulási, szórakozási, kulturálódási lehetőségek is mind fontosak, de mindnek az origójában a személyes kontaktusokat látom – fogalmazott az ifjúságpolitikai tanácsnok. Akit kicsit is érdekel a jövő, a világ, amiben a gyermekeink élnek majd, azok számára nagyon érdekes lehet meghallgatni az április 23-i vitanapon, mit gondolnak a fiatalok ezekről a témákról. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!