Ugrás a tartalomra

A jogász válaszol: A tanú segítője

Dr. Strassburger Gyula ügyvéd
Utoljára módosítva
2024. május 05. vasárnap 17:54
Miskolci olvasónkat egy büntetőügyben idézte be a bíróság. Levelében azt írja, neki igen kellemetlen a szituáció, nem tudja, mihez van joga, és mik a kötelezettségei ilyen esetben, esetleg ügyvédi képviseletet igénybe vehet-e az eljárásban. 
Fotó: Getty Images

A tanú az a személy, aki az általa észlelt múltbeli tényekről tesz vallomást a bíróság előtt. A bíróság által lefolytatott bizonyítási eljárás egyik legfontosabb eszköze sok esetben a tanúvallomás. Büntetőperben tanúként az hallgatható ki, akinek bizonyítandó tényről tudomása lehet. A tanú jogairól és kötelezettségeiről az eljárási törvények rendelkeznek. A tanú alapvető kötelezettsége az idézésre történő megjelenési kötelezettség. Ennek elmulasztása esetén a bíróság pénzbírságot is alkalmazhat, de a tanú elővezetését is elrendelheti. 

Fontos szabály, hogy az eljárási törvényekben meghatározott esetekben a tanúvallomás megtagadható. A vallomástétel büntetőügyben megtagadható, ha a tanú a terhelt hozzátartozója. Aki magát vagy hozzátartozóját bűncselekmény elkövetésével vádolná, az ezzel kapcsolatos kérdésben nem köteles vallomást tenni, továbbá megtagadhatja a vallomástételt az, aki foglalkozásánál vagy közmegbízatásánál fogva titoktartásra köteles. 

A büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény lehetővé teszi, hogy a tanú érdekében meghatalmazott ügyvéd járjon el a tanú segítőjeként. Erre akkor van mód, ha a tanú a jogairól való felvilágosítás céljából ezt szükségesnek tartja. A tanút erről az idézésében tájékoztatni kell. A tanú érdekében eljáró ügyvéd feladata csak a tanút megillető jogokról és kötelezettségekről történő felvilágosítás. Különösen fontos, hogy az eljáró ügyvéd a tanúvallomás megtétele előtt a vallomás megtételének, valamint a tanúvallomás megtagadásának a törvényi szabályairól jogi tájékoztatást adjon. A törvény szerint a tanú érdekében eljáró ügyvéd ezen kívül más tevékenységet az eljárásban nem végezhet. A tanú kihallgatásán jelen lehet, az ott készült jegyzőkönyvet megtekintheti, arra észrevételeket tehet, valamint költség megtérítése ellenében arról másolatot kérhet.
 

Programok

Jelenleg nincsenek programok!