Ugrás a tartalomra

A munka helyett az olvasás ünnepe a könyvtári majális

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2024. május 06. hétfő 15:38
Számos izgalmas könyves programmal várnak kicsiket és nagyobbakat szombaton a könyvtár épületén belül és kívül.
Képeink a tavalyi Könyvtári Majálison készültek.

Vannak ritka együttállások a naptárban. Tavaly például szenteste napjára esett advent negyedik vasárnapja, 2016-ban pedig a majálisozás összecsúszott az orgonaszedéssel: a munka ünnepén köszöntethettük ugyanis az édesanyákat. Ilyen érdekes együttállás lesz a 8. Könyvtári Majális, amit idén pontosan a fő rendezvénnyel együtt, a város napján tartanak.

Bár a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár legnépszerűbb programja eleve május 11-hez kötődik, és hagyományosan valamelyik közeli szombaton szervezik meg. Idén azonban egy napon ünnepelhetjük a várost és az olvasást. 2024-ben a Könyvtári majális egybeesik a Florens kerti és szabadidő életmód kiállítással, amit péntektől vasárnapig tartanak a Népkertben. Néhány ponton - mint a futónövények - össze is karolkozik majd a két esemény.

- Minden évben rengetegen fordulnak meg a majálison. A résztvevők egy része rendszeres könyvtárhasználó, de rendszeresen ellátogatnak olyanok is, akiknek eddig nem volt szorosabb kapcsolata az intézménnyel – mondta a programot beharangozó hétfői sajtóeseményen Varga Gábor igazgató. -  A majálison bemutatjuk a gyűjteményt, de ki is lépünk kicsit az épület falain túlra. A cél az, hogy a családokat egy olyan programra invitáljuk, ahol kicsit jobban az életük részévé válhat a könyvtár – fogalmazott.

A programokat ismertetik a hétfői sajtótájékoztatón. Fotó: Juhász Ákos

Azt, hogy milyen kalandok várják az érdeklődőket szombaton, Miklós Katalin könyvtáros részletezte.

- A majális – a népszerűsége miatt – beépült a visszatérő programjaink közé. 2015-ben eleve hagyományteremtő szándékkal vágtunk bele az első rendezvény megszervezésébe, aminek a különleges hangulatát az adja, hogy az épületet környező szabad teret is felhasználjuk a könyvtárba járás népszerűsítésére – vezette fel az eseményt a könyvtáros, aki elmondta, a napot 10 órakor a Kolompos együttes Kolompos mulatság című koncertje nyitja. Az idén 60 éves Fazekas Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola első osztályosainak Zümmögő című produkciója, majd a Görögkatolikus Általános Iskola Versről versre, énekről énekre című műsora kínál kikapcsolódási lehetőséget. A délutáni program során a Hámori Waldorf Általános Iskola tanulói francia hangulatot varázsolnak az érdeklődők elé, majd Zene szárnyán címmel a Symphonia Alapfokú Művészeti Iskola tanulóinak előadását hallgathatják meg a majálisozók. Zárásként két fiatal tehetség is bemutatkozik: Dienes Csenge a Földes Ferenc Gimnázium diákja musical slágerekből nyújt át csokrot, Leszkoven Levente a Hámori Waldorf Általános Iskola 10 éves tanulója pedig Vitéz László és az elátkozott malom című bábjátékát mutatja be.

Az Aki a virágot szereti… elnevezésű vetélkedőn a családok a könyvtárban és a szabadtéren – vagyis a Népkertben – egyaránt érdekes feladványokkal találkozhatnak, amelynek középpontjában a virágok állnak. A játékok mellett az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai tartanak természetismereti foglalkozást a fiataloknak. Újramesélt kötelező olvasmányok címmel Perjési F. Kriszta tanító, logopédus mutatja be köteteit. Idén is lesz kutyás bemutató, mesterség-bemutatóval, játszóház különböző ügyességi, készségfejlesztő játékokkal, és a könyvkötés fortélyaival is megismerkedhetnek a családok. A könyvtár bónuszként kedvezményes beiratkozási lehetőséggel, valamint könyvvásárral várja az érdeklődőket, sőt, az intézmény kistelepüléseket járó könyvtárbusza is beparkol majd szombaton az épület előtti térre.

A VIII. Könyvtári Majális programjai:

Időpont:    2024. május 11., szombat 10.00–15.00
Helyszín:    a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár központi épülete és az előtte lévő tér (Miskolc, Görgey A. u. 11.)

10.00    A VIII. Könyvtári Majálist megnyitja:
    Varga Andrea, Miskolc Megyei Jogú Város alpolgármestere
10.00-13.00    Aki a virágot szereti…
    Családi vetélkedő a könyvtárban és a Népkertben
    Játékos feladványok – meglepetésért
10.00-13.00    Készítsd velünk!
A Fügedi Márta Népművészeti Egyesület tagjainak
mesterségbemutatója és játszóháza
10.00-13.00    Az én könyvem
Ismerkedés a könyvkötés alapjaival a könyvtár munkatársainak irányításával
10.00-15.00    Borka Játszópark
Ügyességi, logikai és készségfejlesztő játékok a szabadban
0-tól 99 éves korig
10.05-11.05    Kolompos mulatság
A KOLOMPOS együttes koncertje
11.00-12.00    A Tiszántúli Mentőkutyás Egyesület bemutatója
11.00-14.00    Újramesélt kötelező olvasmányok 
    A köteteket bemutatja: Perjési F. Kriszta tanító, logopédus
12.00-12.15    Zümmögő: szerkesztett játék versekből 
A Fazekas Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola  első osztályos színjáték tanszakos tanulóinak összeállítása
12.20-13.00    Versről versre, énekről énekre
A Miskolci Görögkatolikus Általános Iskola tanulóinak műsora 
13.00-15.00    Játékos természetismereti foglalkozás és játszóház az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársainak vezetésével
13.00-13.20     Francia hangulat 
A Hámori Waldorf Iskola második osztályának műsora 
13.30-14.00    A zene szárnyán
A Symphonia Alapfokú Művészeti Iskola tanulóinak előadása 
14.00-14.10    Musical slágerek
Előadó: Dienes Csenge, a Földes Ferenc Gimnázium diákja
14.20-14.50    Vitéz László és az elátkozott malom (vásári bábjáték)
Előadó: Leszkoven Levente (10 éves) a Hámori Waldorf Iskola diákja

10.00-16.00    Tavaszi könyvvásár a könyvtár bejáratánál
    Régi és új könyvek vására 200 Ft/db áron

Programok

Jelenleg nincsenek programok!