Ugrás a tartalomra

Új játszótérrel bővült az állatkert

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. április 30. kedd 19:53
A park második játszóteret adták át kedden a látogatóknak.
Átadták a második játszóteret a Miskolci Állatkertben. Fotók: Osztie Tibor

Látnivalóból eddig sem volt hiány az egykori vadasparkban, amely mára az ország egyik legszebb állatkertjévé nőtte ki magát. A játszótérfejlesztés ötlete már a tavalyi évben felmerült, akkor első körben teljesen felújították a régi, elavult játszóteret a gyermekek nagy örömére. A hely népszerűségét látva ebben az évben folytatták a projektet, a magánszemélyek és cégek adományaiból összegyűjtött mintegy 16 millió forintból elkészült egy második erdei játszótér is, a szintén nagyon kedvelt állatsimogató mellett. 

Az átadó ceremónián Veres Pál Miskolc polgármestere egy emlék felidézésével kezdte beszédét, arról, amikor a saját gyermekeivel látogatott ki, az akkor még Vadasparknak nevezett intézménybe. 
- Nagyon más volt még akkor ez az állatkert, sokat változott azóta. Emlékszem a kőzúzalékos utakra, arra, hogy több helyen még sárban kellett járkálni és játszótér sem volt. Ehhez képest fantasztikus az a változás, amelyen az állatkert az elmúlt években keresztülment. Büszkék lehetünk arra, hogy ez a páratlan természeti környezetben lévő állatkert itt Miskolcon egyre több szolgáltatással várja a látogatókat, mostantól egy újabb erdei játszótérrel is – fogalmazott a polgármester. 
Rámutatott, a játszóterek tervezésekor fontos szempont volt, hogy illeszkedjenek a fás, erdei környezetbe, ezért a felszerelt eszközök, elemek nagyobb hányada is zömmel fából és más természetes anyagokból készültek. Örömmel állapította meg, hogy a látogató gyerekek már a megnyitó beszédek alatt birtokba vették a régi mellett az új játszóteret is, hangos zsivajjal, nevetéssel megtöltve a levegőt. 

- Láthatja mindenki, hogy ez egy élettel teli tér, annak ellenére, hogy hétköznap van. Ez az egyedülálló állatkert, amely merem mondani, hogy Magyarországon, de Európában is a párját ritkítja, ezzel az új attrakcióval kibővült, még vonzóbbá vált – emelte ki Veres Pál, megköszönve az adományozók támogatását és a készítők munkáját. 

A kivitelezést az állatkert dolgozóival karöltve végző Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. szolgáltatási vezetője Kovács Imre István hangsúlyozta, hogy már 2022-ben elkezdődtek a különböző fejlesztések az állatkertben, köztük leraktak közel 2500 négyzetméternyi térkő burkolatot is, a régi zúzalékos, földes utak, járdák helyére. Így már a mozgáskorlátozottaknak, babakocsis családoknak is könnyebbé vált a közlekedés a területen. Kiépítették az állatkert teljes területét lefedő wifi hálózatot is. A 2023-ban megvalósított játszótérfelújítás adta a lökést ahhoz, hogy idén egy teljesen újjal is megörvendeztessék az idelátogató gyermekeket. 
 
A szolgáltatási vezetőtől megtudtuk, a „második ütem” költségvetése mintegy 16 millió forint volt, ezt az összeget nagy részt magánszemélyek és vállalkozások adták össze, a kivitelezést a Városgazda végezte el saját forrásból az állatkert dolgozóival együtt, a játékokat, játszótéri elemeket pedig a Borsodi Fejlesztők Kft. szállította.   

Még több fotóért kattints a képre, galéria nyílik.

- Az állatkert az utolsó varázslatos helyek egyike a világon, ami még nem a digitális térben található. Ma 2024-ben a szülők egyik nagy problémája, hogy hogyan tudják kicsábítani a gyermekeket a képernyők mögül. Az én javaslatom az, hogy jöjjenek el a Miskolci Állatkertbe – mondta Jánosi Ferenc a Miskolci Állatkert igazgatója, aki kiemelte, hogy itt egy egyedülálló természeti környezetben, egy  fantasztikus erdő közepén vagyunk, a friss, tiszta levegőn, ahol a valóságban is meg lehet nézni, ismerni azokat az állatokat, amelyeket korábban csak az interneten keresztül láttak a gyerekek. Az állatsimogatóban pedig biztonságosan meg is lehet érinteni, simogatni őket. Az állatkert az év minden napján várja a látogatókat, akiknek üzeni, most már a játszóruhát se hagyják otthon.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!