Ugrás a tartalomra

225 éve áll Miskolc belvárosában az evangélikusok temploma

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. április 29. péntek 13:51
Összművészeti kulturális est néven hirdeti a Belvárosi Evangélikus Gyülekezet a hosszú fennállást ünneplő rendezvényét. Szombaton és vasárnap felelevenítik az elmúlt századokat is végignéző épület történetét. Nem evangélikusoknak is érdekes történelemóra lehet mindkét nap.

Szombaton este 6 órakor kezdődik a megnyitó a tanácsteremben, vasárnap délelőtt pedig 11 órától lesz az istentisztelet, ahol írók olvasnak fel zsoltárokat a több mint kétszáz éves templom tiszteletére. Emellett - időjárástól függően - az udvarban vagy magában az Isten házában lesz festménykiállítás hatvan-hetven alkotással.

Mint azt Sándor Frigyes evangélikus lelkész elmondta, generációk váltják egymást a gyülekezeti programokon.

– Kisgyerekek járnak hittanra, akik közül több elsős és másodikos nyerte el a legjobbnak járó díjat az országos evangélikus hittanversenyen. A bibliaórára főként az idősek kíváncsiak, ahol hétről hétre a Biblia könyveiről beszélgetünk – mondta, majd hozzátette, most azt az 1797-es eseményt ünneplik meg, amikor október utolsó vasárnapján felszentelték a templomot, hogy az erőt adjon Krisztusban.

„A templom helyén eredetileg egy nagy faépület állott, amelyet a gyülekezetalapító ősök ideiglenes imaháznak rendeztek be. Ott tartották meg az első istentiszteletet, és ott iktatták be a gyülekezet első lelkészét” – olvasható honlapjukon. „Az 1789. június 7-én tartott közgyűlésen elfogadták azt az alaptervet, amelyre később a templom épült. A terv készítőjének neve és kiléte ismeretlen.”

Míg az építkezés elhúzódott, a gyülekezetnek sem imaháza, sem temploma nem volt, arra vonatkozólag pedig nincsenek feljegyzések, hogy ez idő alatt hol tartották az istentiszteleteket.

Az 1797-re elkészült bizánci kereszt alakú templomnak eleinte sem sekrestyéje, sem tornya nem volt, ezáltal mennyezete boltozatok nélkül, deszkából készült. 1817-ben „istentisztelet alatt villám sújtott a templomba. Risz Pál lelkész éppen a szószéken imádkozott. A villámcsapás őt, valamint több hívét megsebesítette. A templom tetőzete kigyulladt, és teljesen leégett.” 1865-re torony került az épület tetejére, amibe három harangot is tettek.

További érdekességeket is megtudhat a templom történetéről szombaton és vasárnap a Hunyadi utca 8. szám alatt található Luther-udvarban.

Programok

Jelenleg nincsenek programok!