Ugrás a tartalomra

Akiknek a mosoly a munkaeszközük

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2020. augusztus 04. kedd 15:29
A vendéglátás alapfogásaival ismerkedtek a kesznyéteni iskolások.

Hány ujjnyira kell lennie a tányérnak az asztal szélétől? Melyik oldalra kerül a kés és melyik oldalra a villa? Mi a titka a tökéletes limonádénak? A vendéglátás ilyen és ezekhez hasonló alapszabályaival ismerkedhettek meg a fiatalok a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) legutóbbi pályaorientációs rendezvényén. A hétfői délelőtti alkalom során kesznyéteni iskolások nyerhettek bepillantást az éttermet és a konyhát elválasztó ajtó mögé: a gyerekek a Drót Bisztróban leshették el a pincér szakma mesterfogásait.

Juhász Ákos galériája

- Ha vendégül látunk valakit, akár az otthonunkban is, akkor tiszteljük meg őket kiemelt figyelemmel – oktatta iskolás hallgatóit Szabó Győző, aki egyébként a Drót Bisztró felszolgálóinak képzésével foglalkozik. - Fokozottan érvényes ez a szabály, ha a vendégek fizetnek is a szolgáltatásért. Fontos megjegyezni, hogy bármilyen helyzetben is vagyunk, ezzel a szakmával együtt jár a mosoly, a kedvesség: érezze magát szeretetteljes környezetben, aki nálunk tölti az idejét.

A Tanoda program célja olyan tevékenységrendszer megalkotása és alkalmazása, amely hozzájárul a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű tanulók képességeinek kibontakoztatásához. Az általános iskolába járó tanulók esetében ez annyit tesz, hogy érettségit nyújtó középiskolában, vagy jobb elhelyezkedési lehetőséget nyújtó szakiskolában folytathassák tanulmányaikat. A középiskolásoknál az előrehaladás segítése és a lemorzsolódás megakadályozása az elsődleges cél, továbbá a sikeres érettségi vizsga, a piacképes szakmai végzettség megszerzése.

- A nyár folyamán diákoknak pályaorientációs célú szakmabemutatókat és céglátogatásokat szervezünk, hogy kiegészítsük a nyári tábort, és érdekes foglalkozásokat tudjunk bemutatni a továbbtanulás előtt állóknak is – foglalta össze az esemény lényegét Tóth Ádám Zoltán, a BOKIK szakképzési vezetője. – Mindig a vendéglátás kelti fel leginkább ennek a korosztálynak az érdeklődését: sokan szeretnének pincérek, szakácsok, cukrászok lenni. Emellett persze más irányokat is igyekszünk bemutatni. Gyakran visszük a diákokat nagyvállalatokhoz, a gépipar színtereire, bemutatjuk a kereskedelmi és az egészségügyi pályákat is.

A fiatalok természetesen felnőtt kíséretben érkeztek a Drót Bisztróba.

- Ez a negyedik év, amikor megszerveztük a pályaorientációs táborunkat – mondta Brosch Andrea, a kesznyéteni Napraforgó Tanoda szakértője. – Szeretnénk népszerűsíteni, behozni a gyerekek látómezejébe azokat a hiányszakmákat, amelyek álláshelyeit egyre nehezebb betöltenie a munkáltatóknak. Erre az alkalomra csatlakoztak hozzánk a girincsi „Jó kis Hely” Közösségi Tér tanodásai is; együtt csodálkozhattunk rá, hogyan működik egy étterem.

A foglalkozáson a gyerekek többek közt tanultak szervírozni, szalvétát hajtogatni háromféle módon, valamint azt is megmutatták nekik, hogy egyetlen pincér hogyan képes kivinni akár öt tányért is egyszerre anélkül, hogy az ingujjára felfestené a napi menüt. A bemutatót tartó Szabó Győzőnek egyébként – elmondása szerint – tizenkét tányér volt az egyéni rekordja.


 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!