Ugrás a tartalomra

Állami segítséget várnak az önkormányzatok

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. szeptember 26. hétfő 19:03
Az önkormányzatoknak mindenképp állami segítségre van szükségük - jelentették ki a résztvevők a Megyei Jogú Városok Szövetségének hétfői közgyűlésén.
Hétfőn tartotta közgyűlését a Megyei Jogú Városok Szövetsége. Fotó: Bruzák Noémi, MTI

Veres Pál, Miskolc polgármestere hétfőn a Megyei Jogú Városok Szövetségének közgyűlésén vett részt Budapesten. A testület ülésén mind a 25 város vezetője ugyanazokat a problémákat említette: elszabadult energiaárak, kiszámíthatatlan gazdasági környezet, fékevesztett áremelkedés. Megegyezés született abban is: kormányzati segítség nélkül az önkormányzatok ezt a helyzetet nem tudják kezelni.

A Szita Károly, Kaposvár polgármestere által vezetett testület több témában is konzultációt tartott: elsőként Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette, a Kormány milyen módon, milyen feltételek teljesülése mellett tud segítséget nyújtani a helyhatóságoknak. A 25 megyei jogú város jelenlegi intézményrendszerének fenntartása több mint 135 milliárd forint plusz kiadást jelent jövőre. A közgyűlési ülésen a miniszter megerősítette azt, amit a városvezetők is sürgettek: mindenképp állami segítségre lesz szükség, a kormány tárgyalni fog az önkormányzatokkal, és igyekszik segítséget nyújtani.

Ennek feltételeiről is szó esett: a Kormány és az önkormányzatok elsődleges feladata az alapellátások – mint például az óvodai, bölcsődei ellátás, a közlekedés, az idősellátás, a közétkeztetés – biztosítása. Ezen prioritások hatékony működtetéséhez takarékossági tervet kell készíteniük az önkormányzatoknak. Forráshiány esetén ezen terv jelenthet tárgyalási alapot a Kormány és a helyhatóságok között.

A miskolci önkományzat hónapokkal ezelőtt elkezdte felmérni az önkormányzat és intézményei, a Miskolc Holding Zrt. és tagvállalatai működési költségeit, a megemelkedett energiaárak okozta többletkiadások mértékét. Ezen adatok ismeretében már folyamatban van egy költséghatékony működtetési program előkészítése, amelynek részleteit hamarosan ismertetik.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!