Ugrás a tartalomra

Aratják a búzát megyénkben 

minap.hu/ Miskolc TV
Utoljára módosítva
2019. július 15. hétfő 16:00
Az őszi árpát már betakarították, jelenleg a búzát aratják Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Itt hektáronként 50 mázsás termés várható, ami jó közepesnek mondható - a mennyisége és a minősége alapján is. A gazdák szerint augusztus elejére befejeződik a búza aratása.

A megyében hétfőn Ároktő határában is aratták a búzát. Erről a hat hektáros területről két kombájnnal őszi búzát takarítottak be. Ezekkel a gépekkel száraz időben naponta akár 30-40 hektárról is tudnak gabonát aratni. A kombájn vezetőfülkéje ugyan légkondicionált, de az időjárás még így is meghatározza a munkát.  

- A hétvégén esett az eső, most tudtuk elkezdeni a betakarítást. A búza nedvessége14,8 százalék körül várható, hektáronként 50 mázsás átlagtermésre lehet számítani – tudtuk meg Szilágyi István kombájnkezelőtől.

Juhász Ákos képgalériája

A kombájnról a búza egy kilencven mázsás tartályba kerül. Ha összegyűlt a több mint 200 mázsa, akkor pótkocsival szállítják a magtárhoz. A magtárba csak akkor lehet elhelyezni a búzát, ha a víztartalma legalább 14,5 százalékos. Az idei termésről elmondható, hogy a mennyisége és minősége is jó közepes.  


- Őszi árpából 9800 hektár termett a megyében, ezt már mindet learatták. Ez körülbelül 60 mázsás átlagtermést tudott produkálni. A búzának közel ötven százalékát aratták le eddig – tájékoztatott Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara B.-A.-Z. Megyei Szervezete megyei elnöke. 

A gabona kalászképződésének a száraz tavasz nem kedvezett, de legalább ekkora probléma volt a nyár elején bejött hirtelen forróság is. A várakozások szerint augusztus elejére végeznek a búza aratásával, amennyiben nem lesz tartós esőzés.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!