Ugrás a tartalomra

Árnyat adó közösség - Hárs és platán is nő mostantól a Kilián-délen

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. november 25. hétfő 09:16
A közösségi faültetésen civilek, színészek, politikus és a Városgazda képviselői is részt vettek. Juhar, hárs és platán – mostantól többek között ilyen fák növekednek és adnak később árnyat mindenkinek a Kilián-délen.
Juhász Ákos képgalériája!

Az Otthon téren kezdődött a faültetés, ahol egy diófát ültettek el annak a fának a helyére, amely évtizedekig emblematikus jelensége volt a térnek.

F. Nagy Zsuzsanna a Kilián-déli Közösség és Zöld kapcsolat Egyesület nevében mindenkit emlékeztetett arra, hogy a lakótelep tervezője, Heckenast Péter 1965 körül, rendkívüli gondossággal hagyta meg az egykori kenderföldön ezen a helyen álló fiatal diófát, mely fél évszázad alatt, békességben óriássá növekedett és hatalmas lombkoronájával sokak számára szép emlék maradt.

Az Otthon tér diófáját a Kilián-déli Közösség fogadta örökbe, melyet az óvó karókra helyezett táblácska is jelöl mától.

– A Kilián-dél ikonikus diófája után másik nyolc fát ültetünk el - mondta Bartha György önkormányzati képviselő a Miskolc Televíziónak. Mint mondta, ez egy program kezdete, mivel a több mint 57 éves lakótelepre már ráfért a fafrissítés koruknak és az időjárásnak köszönhetően. „Ennek a lakótelepnek ez az értéke, hogy zöld, hogy tele van fával" – fogalmazott, hozzátéve: jövőre is folytatják ezt a programot.  

„A munkához a zöldülés útjára lépő Miskolci Nemzeti Színház csapata is csatlakozott, mi több, ők is örökbe fogadtak egy csemetét. A Városgazda Kft. két munkatársa mindvégig locsolással, karózással segítette a munkálatokat. A karókat vidám színekkel a fiatal családosok gyermekei festették ki. Többen vállalták, hogy örökbe is fogadják a házuk elé ültetett csemetéket, környezetüket felügyelik, hosszabb szárazság esetén locsolják. A kihelyezett csemeték „lakcímei”: Könyves K. 16-17, 25, Gagarin 17, Benedek 1, 3, Iván 53, Irinyi 1.+ 1 dió Otthon tér. A közösségi faültetésben csaknem 20 fő vett részt, az utolsó fák már sötétedésben kerültek helyükre. Akik kétkezi munkával már nem tudtak segíteni, hoztak finom pogácsát, üdítőt, de akadt, aki festékkel, lecekkel, szögekkel, segédkezett. A Zöld Kapcsolat Egyesület szerszámokkal, logisztikával, a Civil Rádió előzetes híradással, a Diósgyőri Kertbarát Kör tanácsokkal járult hozzá az esemény sikerességéhez. Többen magoncokat, csemetéket is hoztak, melyre az a javaslat született, hogy a Bálint utca mögött és garázssor között kerülhessenek elültetésre a közeljövőben. Kérjük, hogy minden kiliáni óvó figyelemmel kísérje a most elültetett és a már meglévő fáknak a sorsát! Becsüljék meg, hogy a város legélhetőbb lakótelepének lakói és például az egyre nehezebben viselhető nyári kánikulában ezek a fák enyhítik a hétköznapok forróságát.” – olvasható a Kilián-déli Közösség oldalán.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!