Ugrás a tartalomra

Avalon: máshol lesz az irodaház, a főtéri épületet pedig újratervezik

Tajthy Ákos 
Utoljára módosítva
2021. február 22. hétfő 08:15
A Szent István térre új épületet terveznek, de megépül a „helles” irodaház is, csak éppen a Zsigmondy utcán.
Fotók: Végh Csaba

Az eredeti elképzelésnek megfelelően a Hell-cégcsoport építheti meg a Szent István tér jelenleg hiányzó, délkeleti térfalát, ez azonban egy teljesen új épület lesz, nem pedig a korábban tervezett Avalon Business Center. Ahogyan az ismert, ennek létesítésétől hosszas egyeztetéseket követően elállt a befektető, jelenleg pedig az önkormányzattal egyeztetnek a majdan térfalként is funkcionáló új épületről – tudtuk meg Tóth Róberttől, az Avalon Center Kft. ügyvezetőjétől.

- Tudomásul vettük, hogy a miskolciak nem akarnak a Szent István téren irodaházat. Az egyeztetéseket azért folytatjuk, mert hiszünk Miskolcban, lokálpatriótaként mindig is nyugat-európai nagyvárosként gondoltunk a megyeszékhelyre. Ennek megfelelően azt is gondoljuk, a belváros közepén található elhanyagolt, murvás parkoló nem illik a város színvonalához – hangsúlyozta a cégvezető.
Jelenleg a főépítésszel egyeztetik álláspontjukat azért, mert – mint Tóth Róbert hangsúlyozta – továbbra is fontos számukra a lakosság véleménye, és az ő személyével együttműködve tudjuk megtenni a projekt társadalmasítását. „Bízunk benne, hogy ez a fajta megközelítés segít majd egy széles társadalmi konszenzuson alapuló projekt megszületésében, ami olyan beruházás lesz, amit minden miskolci magáénak érez, és amire méltán büszke lehet” – tette hozzá.

Újratervezés

Az egyeztetésekkel kapcsolatban nem csak az Avalon Centers bizakodó. A főépítész azt mondja, teljes összhangban zajlanak az egyeztetések a három fél, vagyis a beruházó, a tervező és az önkormányzat között. Szunyogh László szerint egyébként a korábban elképzelt irodaház tervei is egy nagyon színvonalas, modern épületegyüttest mutattak be, szerinte azzal elsősorban az volt a probléma, hogy tömegformálása miatt egyszerűen nem illett a településképbe.

- A Szent István tér szomszédságában, az egykori fürdő medenceterének helyén létrejött parkoló nagyon fontos terület a városkép szempontjából. Ez, ha lehet még fontosabb lett akkor, mikor a Kálvin János utca átépítésével utcafrontra került. Nyilván nem való ide egy murvás, kavicsos parkoló, viszont ez a telek annyira pazar adottságokkal rendelkezik, olyan látkép nyílik az ablakaiból a történelmi Avasra, a műemlék református templomra, amit nem lehet bárhol előállítani. Egy ide tervezett fejlesztés érték a befektetőn túl a városnak is, már amennyiben érdekeiket és elképzeléseiket egyeztetni tudják. Azt kell mondjam, eddig jó úton haladunk – részletezte.

Mivel a tárgyalások még zajlanak, Szunyogh László sem árult el konkrétumokat, annyit azonban igen: az elképzelések szerint a korábbi, nagyméretű épületet megbontanák három-négy kisebb tömegű létesítményre. Az így létrejövő új komplexum pedig már beillene a meglévő régi épületek közé, ráadásul érdemben az új épület(ek) alapterülete sem csökkenne.


Egyetértésben

- Az a korábbi hatalmas tömeg olyan volt a kis, egy-kétemeletes épületek között, mint amikor egy csatahajó beúszik a kis dzsunkák közé. A viccet félretéve, az elmúlt évszázadokban Miskolc minden európai nagyvároshoz hasonlóan folyamatosan magasodott, ez természetes folyamat. Miskolcon ez átlagban a tizenhat méternél állt meg. Aztán a szocializmusban a fél belvárost lerombolták, és a kilencvenes évektől hirtelen nagyon értékessé vált az, ami megmaradt. Itt pedig nem engedhetjük meg, hogy csatahajók „úszkáljanak ki-be”. A tárgyalások során mi most pontosan meghatároztuk azt, hogy melyik irányból mihez kell illeszkednie a leendő épületnek. Ezekkel az építtető is egyetért, mint ahogyan azzal is, hogy az épületnek olyannak kell lennie, hogy az ő igényei mellette a várost is szolgálja, ezért aztán abban gondolkodunk, hogy a földszinten üzleteket és vendéglátóhelyeket, míg az emeleteken irodákat és lakásokat lehetne kialakítani – tette hozzá Szunyogh László.


Lesz irodaház is

Viszont a miskolci irodaházuk létesítéséről sem tett le az Avalon: Terveik megvalósításához tavaly a Zsigmondy utca 2. szám alatt lévő Északterv irodaházat vásárolták meg. Ahogy Tóth Róbert elmondta, az évtizedek óta méltatlan állapotban álló épületből Miskolc legszebb, 'A' kategóriás irodaházát szeretnék kialakítani. Jelenleg a tervezési fázisban vannak, de a főépítési tervtanács a terveket már véleményezte.

A megújuló épülettel kapcsolatosan mindkét fél úgy fogalmazott: az irodaház kialakítása az első lépés lehet, hogy a város kevésbé frekventált részén egy új üzleti negyed alakulhasson ki. „A terveket látva kijelenthetem: a létesítmény új dimenzióba helyezheti a városrészt, a József Attila és a Baross Gábor utcák felől is olyan városkapu jöhet létre, melyre minden miskolci büszke lehet” – zárta Szunyogh László.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!