Ugrás a tartalomra

Az Egyesült Államokban alapított iskolát a helyi magyaroknak

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2021. január 24. vasárnap 14:35
A Bartók Béla Bostoni Magyar Iskola és Óvoda mára rengeteg Bostonban élő gyereket fűzött közelebb a gyökereihez.

A szikszói származású Polgár-Turcsányi Mariann matematikus jelenleg az egyik rangos bostoni kórházban dolgozik. A Partners Multiple Sclerosis Center adatbázisának és az ahhoz tartozó alkalmazásoknak a megalkotója és karbantartója, különféle klinikai és kutatási projektekben vesz részt. Emellett iskolát alapított a bostoni magyarok részére, és a helyi magyar közösség aktív tagja. Az interjút telefonon készítettük: ő éppen kora délutáni sétáját abszolválta, míg én lassan lefekvéshez készülődtem. Ez is jól ábrázolja a Miskolc-Boston távolságot. A Bartók Béla Bostoni Magyar Iskola és Óvoda – rövidebben Boskola – egyik alapítója és vezetője Szikszóról származik, de már régen elköltözött szülővárosából, hazájából. A farkast ki lehet irtani a vadonból, de a farkasból a vadont soha – már nem tudom hol olvastam a mondást, de ez jutott eszembe, ahogy a telefonban hallgattam Polgár-Turcsányi Mariannt beszélni múltról, jelenről, kultúráról, magyarságról. Először a kezdetekről esett szó.
- 1983-ban okleveles matematikusi diplomát szereztem Debrecenben. Édesanyám még az egyetemi éveim alatt, édesapám pedig pár hónappal a végzésem után meghalt; fiatal öcsém – akinek gondviselése rám maradt – súlyos autóbalesetet szenvedett, éveken át a gondozásomra szorult.

Bizonytalan kezdet

Polgár-Turcsányi Mariann az egyetem befejezése után férjhez ment, s Debrecenben élt, amíg a sors külföldre nem terelte.
- 1991 nyarán költöztünk ki a családommal Svájcba: a férjem, a hétéves és a négyéves fiaink, valamint én. 1997 őszéig éltünk Bernben, ott született a lányom is. A hatályos törvények miatt hat évig lehettünk az országban, utána máshol kellett munkát keresnie a férjemnek. Érkezett egy lehetőség: a Harvard Egyetemen folytathatta a kutatásait, így a család az USA-ba költözött.
A bostoni magyarokkal első ízben az interneten keresztül vették fel a kapcsolatot.
- A HIX egy ma is létező dolog, mondhatni, egyfajta fórumgyűjtemény. Tanácsokat kértünk: hogyan kezdjük el az életet három gyerekkel egy teljesen idegen városban, országban? Sok tanácsot kaptunk, s végül egy elővárosi részen, Newtonban telepedtünk le.

Az első időszak

- Az ember szeret az anyanyelvén beszélni, így nyilvánvaló volt számunkra is, hogy keresni fogjuk a helyi magyar közösséget. Eljutott hozzánk, hogy találkozót hirdet a Massachusettsi Magyar Egyesület. A gyűlés pont Newtonban volt, így elmentünk megnézni. Szinte azonnal felkaroltak minket: nemsokára részt vettem a következő március 15-ei ünnepség szervezésében. A Massachusettsi Magyar Egyesület közel hatvanéves, anno az 56-ban kimenekülő disszidensek szervezték. Amit érdemes tudni, hogy a szervezet szabályzata nem tolerálja a széthúzást, nem engedi, hogy a vallás vagy a politikai nézetek a tagok közé ékelődjenek.

Körvonalazódik a Boskola

- Több magyar családdal ismerkedtünk meg, akiknek hasonló korú gyermekeik voltak, mint nekünk. Kisgyerekként az ember eljátszott velük, tanította őket írni-olvasni, de egy idő után ez nem volt elegendő: megszületett az igény, hogy létrehozzunk egy iskolát.
A Boskola önkéntes munkán alapuló intézmény: senki nem kap fizetséget a munkájáért.
- A tandíj, amit beszedünk, húsz éve nem változott, csupán arra kell, hogy kifizessük belőle az épületbérlést, beszerezzük a szükséges eszközöket.
Az iskola kéthetente tart kétórás foglalkozásokat. Vannak alapkövetelmények, amit elvárnak a hozzájuk járó gyerekektől.
- Az első két évben a diákoknak meg kell tanulniuk magyarul írni és olvasni, humán tárgyakat oktatunk, mint az irodalom, nyelvtan, történelem vagy földrajz – meséli az alapító, aki titkárként is szervezi az intézmény mindennapjait.

A szikszói származású Polgár-Turcsányi Mariann a helyi magyar közösségnek is aktív tagja.

Közös munka

A Boskola kapcsán fontos megemlíteni, hogy szorosan a cserkészettel együttműködve dolgoznak.
- Egy tanév a Boskolában nagyjából húsz alkalmat jelent, ami egy kenutúrával indul, amit a cserkészekkel közösen tartunk.
Ünneplik az október 23-át, a karácsonyt, a farsangot, a március 15-ét.
- Az USA-ban más a lépték: van, aki három órát vezet, hogy ott legyen a kétórás foglalkozáson, majd megint három órát hazafelé. Ehhez elkötelezettség kell.
A tanév vége felé egy tematikus foglalkozást tartanak.
- A hagyományőrző napon mindenféle régi magyar szakmát mutatunk be – sokszor Magyarországról érkezett mesterekkel. Ezeket ki is próbálhatják a gyerekek.

Őszinte elhivatottság

A Boskola társalapítója a magánéletében is azokat az értékeket képviseli, amiket az iskolájukban tanítanak.
- Mind a három gyermekem beszél, ír és olvas is magyarul. Az kisebbik fiam egy harmadik generációs magyar lányt vett feleségül: a szerelmesleveleiket is magyar nyelven írták egymásnak.
Polgár-Turcsányi Mariann elhivatottságával itthon is felhívta magára a figyelmet: Áder János köztársasági elnök 2018-ban a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetéssel ismerte el akkor húszéves munkáját. Karakterét, személyiségét jól tükrözi, hogy a díjat a közösség érdemeinek elismeréseként fogta fel.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!