Ugrás a tartalomra

Az ellenzék nem támogatta, de újra meghosszabbították a veszélyhelyzetet

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. február 22. hétfő 17:02
Kétharmados többséggel megszavazták a Parlamentben a rendkívüli jogrend és a veszélyhelyzeti rendeletek újabb meghosszabbítását. 133 kormánypárti képviselő nyomott igent a hétfői szavazáson, az ellenzéki képviselők közül senki nem támogatta a javaslatot – írja a Telex.

A rendkívüli jogrend lejárása után a kormány előbb saját hatáskörben tizenöt napig meghosszabbította azt, majd az országgyűlés elé vitték, hogy még kilencven napot rátegyenek a járvány miatt. Bár komoly politikai viták előzték meg a szavazást, valójában a veszélyhelyzetet az Alaptörvény értelmében a kormány rendeli el és szünteti meg, ehhez nincs is szüksége a parlamentre. A Fidesz ahhoz kérte a képviselők beleegyezését, hogy további kilencven napig is hatályosak lehessenek az egyszer kiadott rendeletek – olvashatjuk a Telexen, ahol emlékeztetnek: a meghosszabbítást novemberben egyszer már megszavazták plusz kilencven napra.

Az elfogadott indítvány szerint a kormány alapvető célja a magyar emberek életének és egészségének megvédése, valamint a gazdasági károk mérséklése és a munkahelyek megőrzése. „Az elmúlt hónapok bebizonyították, hogy a korábban elfogadott rendkívüli és átmeneti jogi keretek jól szolgálták ezeket a célokat. Legfontosabb törekvésünk, hogy az ország mielőbb maga mögött hagyja a járvány időszakát, ezért a Kormány a veszélyhelyzetben alkotott rendeletei hatályának meghosszabbítására tesz javaslatot” – áll az indoklásban. A veszélyhelyzet meghosszabbítása ugyanakkor nem azonos a járványügyi korlátozások meghosszabbításával. Utóbbiak a hónap végéig tartanak, vagyis ezekről is döntenie kell majd a kormánynak.

Az ellenzéki pártok már a múlt heti vitában jelezték, hogy most nem szavazzák meg a veszélyhelyzet meghosszabbítását, szerintük ugyanis a kormány visszaélt a hatalmával az elmúlt hónapokban. A DK módosítóját leszavazták, így nem került be az elfogadott javaslatba, hogy a koronavírus elleni vakcinák között szabadon lehessen választani.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!