Ugrás a tartalomra

Az ellenzéki pártok közös nevezője szeretne lenni Karácsony Gergely

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. szeptember 22. szerda 18:06
A miniszterelnök-jelölt miskolci utcafórumán úgy fogalmazott: a jelenlegi kormányt le kell váltani annak érdekében, hogy Magyarország mindannyiunk közös hazája lehessen. Ennek pedig első lépése az előválasztás. 
Horváth Csongor képgalériája


Utcafórumot tartott kedden délután a Centrum előtt, az előválasztási sátor közvetlen környezetében Simon Gábor, országgyűlési előválasztási képviselőjelölt, Varga László országgyűlési képviselő, Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke és Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt. 

Az eseményen először a két miskolci politikus szólt, a sort Simon Gábor kezdte, aki úgy fogalmazott: az előválasztás célja az, hogy Magyarországnak rendszerváltásra van szüksége. „Mi egy olyan országban szeretnénk élni, ahol nem nyomják el az embert, ahol mindenki egyenlő és ahol a kötelezettségek nemcsak párban járnak, hanem mindenkinek annyi joga van és annyi kötelezettsége, mint a szomszédjának, embertársának, vagy annak, akinek 10 milliárd forintos jachtja van az Adrián. Mi azt gondoljuk, hogy egy ilyen ország megteremtése nem álom, hanem maga a realitás. Mi azt gondoljuk, hogy egy ilyen országot önökkel együtt meg tudunk építeni, Ehhez az első lépés a mostani előválasztás” – jelentette ki.

Változást sürgettek

Varga László beszédében Orbán Viktor jelenlegi miniszterelnök tegnapi, napirend előtti felszólalásáról szólt, mint mondta, az abban elhangzottak alapján olyan, mintha két Magyarország lenne. 

- Így volt ez az elmúlt tizenegy évben, de különösen így volt az elmúlt másfél évben, amit a Covid is sújtott, nagyon sokan kerültek nehéz helyzetbe, szegényedtek el, ő pedig egy sikerpropagandát adott elő. Azt hiszem, hogy mi miskolciak értjük, hogy milyen változásra van szükség, hiszen mi 2019 őszén összefogással már meg tudtuk teremteni annak a feltételeit, hogy ez másképp legyen.  Azonban az a visszatámadás, amit a kormány részéről kapott ez a város és ez a városvezetés, az tarthatatlan. Vissza kell adni a Miskolcnak, ami jár, amit a kormány elvett – hangsúlyozta Varga hozzátéve, jelölttársával azért szeretne küzdeni, hogy Miskolc ne másodosztályú város legyen a kormány szemében. 

Tóth Bertalan, Varga László Karácsony Gergely és Simon Gábor. Fotó: Horváth Csongor


A demokrácia újjászületése

Tóth Bertalan az előválasztás jelentőségéről szólt. Az MSZP társelnöke azt mondta, „ami most történik (az előválasztás - a szerző), az a demokrácia újjászületése hazánkban."

- A folyamat azzal kezdődött, hogy az ellenzéki pártok közösen tiltakoztak a rabszolgatörvény ellen. Folyatódott 2019-es önkormányzati választásokkal, ahol már meghozta a sikert az együttműködés sok városban, köztük itt, Miskolcot is. Most pedig már az előválasztásnál járunk, aminek a kezdettől az MSZP-Párbeszéd szövetség volt a legfőbb motorja. Mi voltunk azok, akik a fővárosban kezdeményeztük az első hazai előválasztást és meg is nyertük azt. Ez a célunk most is, hogy mi a 106 választókerületben közösen válasszuk ki a legalkalmasabb jelölteket, akik le tudják győzni a fideszes jelölteket –hangoztatta. 

Karácsony Gergely beszéde elején örömét fejezte ki, hogy már az előválasztás első napján közel hetvenezer ember voksolt. „Hétvégén volt egy kis ellentámadás, hiszen ez a hatalom rendszeresen megpróbálja elhallgattatni azokat, akik le akarják őket váltani. Mi ebben edződtünk, szóval remélem azzal fogjuk meghálálni a kis „trollkodásukat”, hogy a változás érdemében rengetegen mennek el választani szeptember 28-áig" – kezdte. 

A miniszterelnök-jelölt úgy fogalmazott az előválasztásnak nemcsak az a célja, hogy leváltsák a kormányt és a jelenlegi hatalmi rendszert. 

- A célunk az, hogy visszaadjuk a demokrácia eredeti értelmét, azt, hogy a nép uralkodik és nem a népen uralkodnak. Ennek a fordulatnak a kezdőlépése az, hogy a pártok megértették: a politika nem a politikusokról, hanem az emberekről szól, és éppen ezért kell önöknek elindítani a változást azzal, hogy az előválasztáson a saját sorsunkat kezükbe veszik. Minden egyes szavazat,amit önök leadnak a rendelkezésre álló egy héten, kiver egy téglát a NER építményéből, abból a hatalmi rendszerből, aminek lejárt az ideje Magyarországon – jelentette ki. 


Több figyelem

Karácsony Gergely úgy fogalmazott, Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyike azoknak a régióknak, amely sokkal több figyelmet és együttműködést igényel a mindenkori kormánytól, mint amit az elmúlt évtizedekben megkapott. 

- Azzal, hogy azokat a városokat, melyek a korábbi fideszes vezetés hibájából vannak most nehéz helyzetben, még tovább sarcolják, nem a városvezetőket, hanem az ott élőket büntetik. Az a kormány, amely számára léteznek első és másodrangú városok, nem érdemli meg, hogy ennek az országnak a vezetője legyen, le kell váltani. Ígérem, ha minket választanak, mi gyökerestül kitépjük ezt az egész uralkodó, urizáló kultúrát. Ehhez kellenek önök, az előválasztás révén meg fogjuk változatni ezt az országot és utána egy új közös hazát építünk Magyarországon – mondta a miniszterelnök-jelölt, aki végül kijelentette: azért vállalta a jelöltséget, hogy közös nevezőre juttassa a pártokat a választáson és ezt követően később a kormányzásban is. 

Simon Gábor végül arra kérte Karácsony Gergelyt, hogy egy győztes választást követően soron kívül adják vissza Miskolcnak az MVK-tól elvont évi ötszáz millió forintos állami támogatást. Erre a miniszterelnök-jelölt a fórum képviselői előtt ígéretet tett.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!