Ugrás a tartalomra

Az év háziorvosa: változtatni kell a rendszeren

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. július 12. vasárnap 12:30
A Praktizáló Orvosok Szövetsége új elismerését idén adták át elsőként, a Semmelweis-naphoz kapcsolódva – ez adta az apropóját annak, hogy beszélgessünk az első Év háziorvosának választott dr. Görgei Tiborral.
Dr. Görgei Tibor | fotó: Juhász Ákos

Először általános iskola 6. osztályában állt oda a szülei elé, hogy elmondja: orvos szeretne lenni. Erre nem sok esély van, fiam, mondta a határőrségnél tiszthelyettesként szolgáló édesapja. Nem tudták volna fizetni az egyetemet. Az elhatározás azonban nem kopott az évek során, és amikor eljött a pályaválasztás ideje, újra előkerült a téma. – Kitartottam a választásom mellett. Hogy miért? Nehéz ezt megmondani. Nem tudom arra visszavezetni, hogy valaki komoly beteg lett volna a családban. Hál’ istennek mindenki egészséges volt, így azonban talán még nehezebb megmagyarázni az ellenállhatatlan késztetést. Talán abban kereshetjük a dolog nyitját, hogy volt egy olvasási élményem: egy regény orvos alakja nagyon megtetszett nekem: egy nyugodt, talpig úriember volt a főhős, aki mindig elegánsan öltözködik, nyakkendőt hord, csendesen, alázattal beszél másokkal. Ez a példa állt előttem.

A határőrségnél

Budapest vagy Debrecen? A dilemma fennállt, de ebben engedett a szülői „nyomásnak” Görgei Tibor. – Édesapám óvott a fővárostól, attól tartott, hogy a nagy embertömegben majd „elhuligánosodok”. Pedig én aztán abszolút nem voltam az a lelki alkat. Inkább a féltés volt benne. Ha csak rajtam múlik, akkor Budapestet választom, de végül a cívisváros egyetemére jelentkeztem. Hozzáteszem, ahogy mást, úgy ezt sem bántam meg az életemben.

A praxist 1980 februárjában, Nyírbátorban kezdte háziorvosként. Éppen megüresedett az állás, egy doktornő helyére került. 1989-től aztán Miskolcon folytatódott a karrier. – Szeretem a munkámat, sokakkal ellentétben még az ügyeletet is. Úgy ismernek, mint aki mindig keresi a plusz feladatokat. Megválasztottak szakmai ellenőrző főorvosnak, több évig dolgoztam ebben a pozícióban. Egy nagyon rövid ideig fiatal hallgatókat is mentoráltam, de magát a rendszert hamar megszüntették. Majd vállalkozó lettem 1997-ben, 2013-tól én vagyok az MVHR Egyesülés szakmai tanácsának elnöke. Ez azt jelenti, hogy én irányítom és szervezem a miskolci és környéki háziorvosok továbbképzését. Reményeink szerint jövőre Miskolc ad majd ennek otthont.

Nagy a felelősség

Vallja, az egyetem elvégzésével még nem orvos valaki, „kellenek az évek”, hogy lássa a rendszert, szembesüljön a gondokkal, és elkezdje igazán komolyan venni magát és a szakmát. A felelősség pedig óriási, hiszen ők találkoznak elsőként a beteggel, és ők döntik el, kihez, milyen szakorvoshoz küldik tovább. – Mi, az első vonalban lévők látjuk az összképet a betegről. Többször találkozunk velük, ismerjük őket. Amellett kardoskodok, hogy azzal is segítsük a szakorvosok munkáját, hogy a beutalón tüntessük fel, milyen betegségekkel küzd a páciens, milyen gyógyszereket szed, adjunk egy hosszabb leírást. A személyes kapcsolat és az ebből eredő bizalom nagyon fontos. Előfordul, hogy valaki más háziorvost választ – ez nem feltétlenül azt jelenti azonban, hogy szakmailag nem bíznak benne, inkább a személyiségük nem egyezik. Aztán van olyan is, hogy a nagymama felhív, hogy szeretné, ha az unokájának is én lennék a háziorvosa. Ezek nagyon összetett dolgok, mindezekből jól látszik.

Járványhelyzet: van, ami marad

A koronavírus-járvány a 14-es háziorvosi körzetben nem hozott sok változást – dr. Görgei Tibor elmondása szerint már évekkel ezelőtt bevezették azt a rendszert, hogy előbb telefonon egyeztetnek a betegekkel. – Megtanulták az emberek, hogy ez az ő érdekük is. Nem jó az, ha mindenki akkor esik be a rendelőbe, amikor akar. Azt mondtam a kollégáknak is, hogy most van egy lehetőségünk megváltoztatni ezt a rossz szokást. Gondoljunk bele: ha beül a váróba egy szívelégtelenséggel küzdő beteg mellé egy influenzás, akkor az komoly problémát eredményezhet. Azt fogjuk ezek után követelni, hogy ha valaki lázas, influenzás, akkor maszkban jöhet csak be, hogy ne fertőzzön meg másokat. Sőt, aki szívelégtelenséggel jön, őt is arra fogjuk biztatni, hogy saját védelmében ő is vegyen maszkot, és úgy jöjjön el a rendelőbe. Változtatnunk kell a szemléleten, meg kell értetni, hogy nem lehet csak úgy bejárkálni, mert széthordhatjuk a fertőzést.

Görgei Tibor szakmai pályafutása:

1965-69. Kossuth-gimnázium
1969-75. Debreceni Orvostudományi Egyetem
1975. cum laude diploma
1980-88. Nyírbátor, háziorvos
1988. általánosorvostan-vizsga
1989. Miskolc, háziorvos (jelenleg is)
1997. május 12. Bt. vállalkozó háziorvos
1998. Miskolci Vállalkozó Háziorvosi Rendszert Működtető Egyesülés (MVHR)
2013. MVHR Egyesülés szakmai tanácsának elnöke
2016. Semmelweis napi kitüntetés
2018. május 25. Címzetes főorvos díj
2020. Az év háziorvosa díj (Praktizáló Orvosok Szövetsége).
 

További hírek

Olvasnivaló