Ugrás a tartalomra

Az időjárástól függ, mikor ér véget az allergiaszezon

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. szeptember 08. kedd 19:51
Enyhe lefolyása is lehet az allergiának, de ha nem kezeljük, akár asztma is kialakulhat miatta.

Dr. Asztalos Ágnes, a Népegészségügyi Főosztály vezetője többek közt arról beszélt nekünk, hogyan is áll jelenleg az allergiát kiváltó növények pollenszórása. - A főosztályon van egy pollencsapda, ami folyamatosan vizsgálja, milyen pollenek vannak épp a levegőben. A virágzó növények allergénjei, amik ez idő tájt Miskolcon nagy koncentrációban előfordulnak, valószínűleg máshol is gondot okoznak épp - tájékoztatott. A parlagfűnek augusztus a szezonja, de a szakember szerint ez az ősz elejére is áthúzódhat.

- Időjárástól függően akár szeptember közepéig-végéig is eltarthat ennek a növénynek a virágzása. Jelenleg szerencsére mérséklődni látszik a parlagfű pollenszórása: augusztus végén és e hónap legelején mértük a legmagasabb értékeket. Ha klasszikus ősz lesz, akkor a vegetáció előrehaladtával megszűnnek a virágzások. Amennyiben tartósan meleg, csapadékmentes, napos az idő, a szezon tovább tarthat.
 

Számos allergén létezik

Dr. Asztalos Ágnes felhívta a figyelmet arra is, hogy a parlagfű az erős allergének közé tartozik, így a mérsékelt szint is komoly igénybevételt jelent az allergiás szervezet számára. Azonban vannak más növények is, amik komoly problémát okozhatnak az arra érzékenyeknek.

- Erős allergén az üröm is, ennek júliusban, augusztus elején volt a szezonja. Emellett létezik több más pollenszóró allergén: közönséges útifűfélék, pázsitfűfélék, csalán. Nem csak növények pollenjeitől lehet allergiás valaki, bizonyos légköri gombák is okozhatnak tüneteket. Ezek koncentrációjának szintje most az alacsony és a közepes mérték között mozog.

Allergia vagy vírus?

A jelenlegi helyzetben gyakori kérdés, hogy miképp lehet megkülönböztetni a koronavírus és az allergia jeleit.

- A feladat nem könnyű, hiszen az allergiások gyakran produkálják különböző légúti megbetegedések tüneteit, torokkaparás, köhögés, orrdugulás, könnyezés – véli Dr. Asztalos Ágnes, aki elmondta azt is, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ összegyűjtött egy információcsomagot, amiben szerepel, hogy mi jellemző a koronavírusra, és mi jellemző a pollenallergiára. Erről bővebben egyébként az nnk.goc.hu oldalon lehet tájékozódni.

- A koronavírus tipikus tünetei a láz, a hőemelkedés és az izomfájdalom, míg az allergiát többnyire az orr dugulása, torokirritáció és szemviszketés kíséri. Ha az allergiások tünetei megváltoznak, a mögött lehet valamilyen szezonális vírus is. Aki nem tudja, hogy allergiás, de jelentkeznek a tünetek, mindenképpen egyeztessen háziorvosával – tanácsolja a Népegészségügyi Főosztály vezetője.

Lehetséges szövődmények

Az allergia fokozott reakcióra készteti a szervezetet.

- A tünetek akár légzési nehézséget is okozhatnak, kialakulhatnak az asztmának különböző formái, ez a leggyakoribb szövődmény – mondja Dr. Asztalos Ágnes. - Azért kezeljük az allergiát, hogy megelőzzük az olyan súlyosabb következményeket, mint az asztma, valamint a napi tüneteket is csökkenteni kell, mivel krónikus betegségekhez vezethetnek. Mindez persze nagyban függ az egyén adottságaitól, valamint a keringési rendszert, légzőszerveket érintő egyéb krónikus betegségek is hatással lehetnek a betegség lefolyására.

Hasznos tanácsok

- Általánosságban el lehet mondani, hogy az időjárás befolyásolja a pollenszórást, így jól gondoljuk meg, mikor szellőztetünk - lehetőleg ne szélben tegyük ezt. Ajánlott a rendszeres portörlés, hajmosás, huzatcsere az ágyneműben. Az alapvető higiéniás szabályok betartásával is segítenek csökkenteni az allergia mértékét – figyelmeztet Dr. Asztalos Ágnes.

További hírek

Olvasnivaló