Ugrás a tartalomra

Az olasz bíróság 12 évre ítélte a veronai buszbaleset sofőrjét

MTI
Utoljára módosítva
2020. június 19. péntek 18:09
Verona város bírósága tizenkét év szabadságvesztésre ítélte V. Jánost a 2017. január 20-án történt autóbusz-baleset sofőrjét pénteken. A férfit anyagi kártérítésre is kötelezték - jelentették az olasz hírügynökségek.
A baleset helyszíne.

Az elítélt nem volt jelen az ítélet kihirdetésekor. Ügyvédei bejelentették, hogy fellebbeznek, amire az olasz joggyakorlat szerint még több szinten van lehetőségük.
Az ítéletet a veronai bíróságnak a legsúlyosabb bűncselekményekkel foglalkozó testülete hozta meg a vádlott kérése szerint gyorsított eljárással.
Luciano Gorra veronai bíró ideiglenes kártérítési összegként ötmillió eurót ítélt meg az áldozatok családtagjainak.
Történelminek nevezte a bírósági döntést Alberto Palotti, az olaszországi közlekedési balesetek áldozatai családtagjait képviselő egyesület elnöke. Hangoztatta, hogy három és fél éve várnak erre a döntésre.
Veronai sajtóbeszámolók szerint az áldozatok szülei közül többen is jelen voltak a bírósági ítélethirdetésen. A szülők olyan pólót viseltek, amelyen meghalt gyermekük  fotója és neve  volt.  A legfiatalabb áldozat édesapja elmondta: háromhavonta Veronába utazott, hogy személyesen kövesse a tárgyalást. Elégedetten nyilatkozott arról, hogy a bíróság elismerte a sofőr felelősségét.
A budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjait és kísérőit szállító busz 2017. január 20-án éjszaka az észak-olaszországi A4-es autósztráda veronai szakaszán, San Martino Buon Albergo közelében az elválasztó korlátnak ütközött és kigyulladt. A buszon 43 fiatal, 11 kísérő felnőtt és két sofőr utazott. A balesetben tizenheten veszítették életüket, köztük 11 gyerek.
Az olasz sajtó emlékeztetett, hogy a baleset tizennyolcadik áldozatának számít a gimnázium "hős" tanára, Vigh György, aki az égő autóbuszból mentette a tanulókat, de két saját gyermekét nem tudta kimenteni. Maga is súlyosan megsérült, 2019-ben halt meg.
A buszsofőr volt az egyetlen vádlott, aki a gyorsított eljárást választotta. További öt embernek kell felelnie a bíróság előtt, köztük szerepel az autósztráda érintett szakaszának üzemeltetője és műszaki felelőse is.

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!