Ugrás a tartalomra

Az operatív törzs azt javasolja, egyelőre maradjon a digitális munkarend a középiskolákban

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. január 07. csütörtök 14:10
Erről a kormány csak pénteken dönthet, a középiskoláktól viszont azt kérik, hogy arra készüljenek: január 11-e után is marad a tantermen kívüli digitális munkarend.
Forrás: Népszava

A köznevelésért felelős államtitkár tájékoztatójával kezdődött csütörtökön az operatív törzs rendes, napi sajtótájékoztatója. Maruzsa Zoltán emlékeztetett, a téli szünet ideje alatt minden intézményt fertőtlenítettek, illetve megszervezték a köznevelésben dolgozók ingyenes tesztelését is.

- Kilencvenkilenc helyszínen összesen 20.744-e n teszteltették magukat, közülük 209-en produkáltak pozitív eredményt – jelentette ki.

Az óvodák és általános iskolák január 4-én zökkenőmentesen kinyitottak, jelenleg 12 óvodában van rendkívüli szünet és 14 általános iskolában, egy-két osztályban kellett digitális tanrendet elrendelni, mondta az államtitkár.

A középiskolákkal kapcsolatban Maruzsa Zoltán emlékeztetett, a kormány még november 11-én rendelte el a 9-12. évfolyamokon a digitális munkarend bevezetését, melyet decemberben újabb egy hónapra meghosszabbítottak. Mint mondta, a szakemberek számára komoly dilemma volt, a hogyan tovább, hiszen bár az iskolák döntő többsége jól megszervezte a digitális oktatást, a tapasztalat az, hogy a jelenléti oktatás eredményesebb, ráadásul a tanulók nagyobb része is ezt szereti jobban. Az államtitkár azonban leszögezte, ez jelenleg nem oktatási, hanem járványügyi kérdés, ezért folyamatosan figyelték az adatokat.

- A döntéshozatalt kénytelenek voltak kénytelek voltunk elhúzni, hiszen bár a két ünnep között kedvezőbbek voltak a járványügyi számok, ugyanakkor a kevesebb volt a teszt is. Éppen ezért megvártuk míg újraindul az élet, hiszen teljes képet csak így kaphattunk – hangsúlyozta az államtitkár hozzátéve: a döntést befolyásolta az is, hogy az Angliában megjelent új vírusmutáció miatt Európa országa  jellemzően inkább szigorítanak a napokban.

Pénteken dönthetnek

Az operatív törzs végül az óvatosság mellett döntött: azt javasolta a kormánynak, hogy a január 11-én lejáró számos intézkedés közül a középiskolák esetén a kormány hosszabbítsa meg a kormány a tantermen kívüli digitális munkarendet. Maruzsa Zoltán kijelentette, a kormány a többi intézkedéssel együtt hoz döntést ebben a kérdésben is, melyeket pénteken hoznak nyilvánosságra,

az oktatási intézményektől viszont már most azt kérte, hogy úgy készüljenek: január 11-étől még nem áll vissza a jelenléti oktatás a 9-12 évfolyamokon.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!