Ugrás a tartalomra

A bajnokokat köszöntötték

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. április 20. szerda 17:47
Miskolci iskolák diákolimpiai bajnokait és testnevelőtanáraikat köszöntötte a miskolci önkormányzat nevében Veres Pál polgármester szerdán a városháza Dísztermében, ahol gratulált az elért sikerekhez Lódi Gábor, a Miskolc Városi Diáksport Szövetség elnöke is.

Két éve, 2019-ben tartották meg utoljára a diákolimpiai ünnepséget, ahol a kimagasló eredményeket elérő sportolókat és tanáraikat jutalmazza a város. A sportteljesítmények és a sportszakmai-nevelői munka elismerésére a köztes időszakban a pandémia fenyegetése miatt nem adódott lehetőség.

Most azonban - Miskolc önkormányzatának támogatásával - ismét lehetősége volt a Miskolc Városi Diáksport Szövetségnek, hogy elismerje a sikereket, illetve a testnevelők áldozatos munkáját.

Közel hatvan fiatal sportolót jutalmaztak meg, az atlétika, a kosárlabda, a floorball, a gyorskorcsolya, a kézilabda területéről.

Veres Pál. Fotó: Horváth Csongor

A diákolimpiai bajnokokat előbb azonban Veres Pál polgármester köszöntötte, aki kiemelte annak fontosságát, hogy a város megfelelő módon - akár erőn felül is - támogassa a különböző sportágakat. Hangsúlyozta, a fiataloknak megfelelő minőségű edzést kell kapniuk, ehhez jó infrastrukturális feltételek kellenek.

- A sport munkára nevel, de megtanítja azt is, hogy elismerjük, ha valaki jobb nálunk - ez pedig még nagyobb erőbedobásra sarkall. A sport közösséget is teremt; együttműködésre ösztönöz, közös célok kitűzésére. Arra is megtanít, hogyan lehet összeegyeztetni az egészséges életmód követését a tanulással, a munkával, így kiegyensúlyozott felnőtté válhattok - szólt a diákokhoz a polgármester, aki elmondása szerint egyébként több évtizedig maga is versenyszerűen sportolt. Így - tette hozzá - pontosan tudja, hogy a kiemelkedő sportteljesítmények elérésénél a kitartás és a tehetség mellett ott van egy olyan estnevelőtanár, aki útmutatást ad mind a fizikai, mind a szellemi felkészülésben. Így nekik is jár a köszönet.

- Példaképek lehettek diáktársaitok számára, hiszen a tanulás mellett a sportban is kiemelkedően teljesítetek. Ezt az egyensúlyt őrizzétek meg - intette óva a fiatalokat Veres Pál, aki gratulált az eredményekhez, és további sportsikereket kívánt a kiváló sportolóknak.

Lódi Gábor. Fotó: Horváth Csongor

A szót Lódi Gábor, a Miskolc Városi Diáksport Szövetség elnöke vette át, aki hangsúlyozta, szeretnének minél több gyereket bevonni, minél többekkel megszerettetni a sportolást, hogy ne csupán egy tantárgy legyen a sok közül az iskolában, hanem életük részévé váljon a mindennapos testmozgás.

Az elnök emlékeztetett, hogy az országos döntőkön elért dobogós helyezések többletpontot érnek az egyetemi, főiskolai felvételinél. Idén közel 140 diákjuk élt ezzel a lehetőséggel.

Az eredmények közül kiemelte: a Fényi gimnázium "szinte futószalagon szállítja" az országos bajnokokat atlétikában. Mezei futásban még nem volt Miskolcnak országos bajnoka. Szintén sportági specialista a Vörösmarty általános iskola, ők floorballban és gyorskorcsolyában vitézkednek főleg. A városnak többször volt első helyezése kosárlabdában, de a Diósgyőri Gimnázium az első, ami a profik között szerzett bajnoki aranyérmet a középiskolások között. A Herman gimnázium pedig újra felállhatott az amatőr kézilabda legfelső fokára.

- Az ilyen sikerekhez elengedhetetlen, hogy az önkormányzat előkelő helyen foglalkozzon az utánpótlás-neveléssel, és bízunk abban, hogy ez továbbra is fontos feladat lesz. Köszönöm Veres Pál polgármesternek, hogy elkötelezett a fiatalok iránt, és fontosnak tartja az egészséges életmódot, a sportot - zárta beszédét Lódi Gábor, aki gratulált a diákoknak és a felkészítő tanároknak.

Diákolimpiai Bajnokok a 2021/2022-es tanévben

ATLÉTIKA

Évek óta kimagasló eredményeket érnek el az atlétika különböző szakágaiban a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, Kollégium és Óvoda diákjai. Már nemcsak az a kérdés, hogy továbbjutnak-e az országos versenyre, hanem, hogy sikerül-e újra felállni a dobogó legfelső fokára. Így történt ez ősszel is: három szakágban nyertek aranyérmet az Ügyességi Csapatbajnokságon. Diákolimpiai Bajnok lett az V.-VI. korcsoportos leány svédváltójuk.

Csapattagok:
Lőkös Flóra
Gál Nikolett
Lalik Petra
Kucsma Kinga
Testnevelő: Stefánné Hegedűs Zsuzsanna

A Fényi III.- IV. korcsoportos fiú távolugró csapata is kiváló eredménnyel diadalmaskodott az országos Ügyességi Csapatbajnokságon.

Csapattagok:
Hajdu Áron
Gnándt Gergő
Fazekas Ádám
Kövesi Ákos
Lenkovics Patrik
Testnevelő: Kajtor Csaba

Aranyérmet szerzett, így a dobogó legfelső fokára állhatott a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium 10x200 méteres vegyesváltó csapata.

Csapattagok:
Kisely Szonja
Kövesi Ákos
Ocsenás Mona
Varga Máté
Trajcsik Dalma
Gyarmati János
Hunfalvay Emese
Lenkovics Patrik
Czinege Brigitta
Hajdu Áron
Testnevelők: Kajtor Csaba és Virosztekné Szakál Ildikó

KOSÁRLABDA

Az egész idény eredményes volt a csapat számára, veretlenül meneteltek végig. Az országos döntőben hol könnyebben, hol nehezebben kosárlabdáztak veretlenül a diákbajnoki címig. A nagyon jó csapatmorál, az, hogy mindannyian tudták, miért küzdenek, meghozta a várva várt eredményt, így sikerült felrakniuk az "i"-re a pontot. Diákolimpiai Bajnokok lettek a kosárlabda VI. korcsoportos leány csapatainak versenyében a Diósgyőri Gimnázium kosárlabdázói.

Csapattagok:
Balla Sára
Oláh Fruzsina
Márkusz Lilla
Papp Lilla
Farbás Eliza
Nagy Rebeka
Nagy Noémi
Kápolnai Dorina
Virág Sára
Molnár Eszter
Szabó Janka
Kovács Dorina
Testnevelők: Lantosné Hegyesi Edit és Petre Márton

FLOORBALL

Mindig nagy párharcokat láthat a közönség a floorball-mérkőzéseken már a városi, megyei diákolimpián is. Az idei tanévben sem történt ez másként. A két csapat, akik kiélezett küzdelmet vívtak, a Vörösmarty és a Fényi általánosiskolás korú, végzős sportolói. A városi döntőn kikaptak a vörösmartysok, majd nyertek a megyein a Fényi ellen. Következett az országos elődöntő, ahol ismét vereséget szenvedtek, de nem adták fel, végül a legfontosabb meccsek egyikén, az Országos Döntőben, a döntőbe jutásért újra bizonyítottak. A döntőben nagyot küzdöttek a fiúk, így lettek Országos Diákolimpiai Bajnokok a Vörösmarty Mihály Katolikus Általános Iskola és Óvoda IV. korcsoportos fiú floorballcsapat tagjai.

Csapattagok:

Szecskó Gergő
Kojsza Kende (floorball – és rövidpályás gyorskorcsolya)
Zsámbok Zalán
Szőnyi-Paszternák Mirkó
Veres-Fucsku Bence
Gábor Kristóf
Testnevelő: Bíró Ignác

RÖVIDPÁLYÁS GYORSKORCSOLYA

A rövidpályás gyorskorcsolya egyéni versenyzői között, az I. korcsoportban, 111 méteren Diákolimpiai Bajnok Kőrösi Csongor. A II. korcsoportos aranyérmes Udvari Hunor lett, aki 222 méteren győzött.

A floorballban is jeleskedő Kojsza Kende rövidpályás gyorskorcsolya egyéni versenyében, III. korcsoportban, 444 méteren állhatott a dobogó legmagasabb fokára.

Mindhárman a Vörösmarty Mihály Katolikus Általános Iskola és Óvoda tanulói.
Testnevelőjük: Bíró Ignác

A III. korcsoportban, 333 méteren a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, Kollégium és Óvoda tanulója, Spisák Nándor lett a bajnok.
Testnevelő: Kajtor Csaba

KÉZILABDA

A Békéscsabán és Gyulán megrendezett háromnapos országos kézilabdaverseny érdekessége volt, hogy a döntő résztvevői között öt olyan iskola is szerepelt, akik megnyerve a megyei döntőt, mindkét nemben eljutottak a csúcsrendezvényre, az országos döntőbe. A Herman Ottó Gimnázium csapata érte el a legnagyobb sikert, hiszen kiélezett küzdelmek során, hosszabbításban nyertek aranyérmet, és ezzel kiérdemelték a Diákolimpiai Bajnok címet. A bajnokcsapat játékosai közül Bazsányi Pétert választották a legjobb kapusnak, míg a legjobb edző különdíját Szilágyi Attila, a Herman Gimnázium felkészítője érdemelte ki.

Fiú kézilabda "B" kategóriás V.-VI. korcsoportban diákolimpiai bajnok a Herman Ottó Gimnázium csapata.

Csapattagok:
Ádám Levente
Babcsán Gergely
Bazsányi Péter – különdíj, legjobb kapus
Demkó Bálint
Ehrlich Máté
Espán Gergely
Kolláth Gergely
Konc Gergő
Morvai Gergő
Pilz Olivér
Plósz István
Rácz Dániel
Szathmári Gergely
Tetzl Szilárd
Török Szilárd
Testnevelő: Szilágyi Attila (megkapta a legjobb edző különdíjat)

ATLÉTIKA - MEZEI FUTÁS

A Mezei Futóbajnokság Diákolimpia Országos Döntőn idén több mint 2100 versenyző vett részt mintegy 430 iskolából. A III. korcsoportos fiúk versenyében a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, Kollégium és Óvoda csapata magabiztos győzelemmel nyert aranyérmet.

Csapattagok:
Herczeg Áron
Kántor Benedek
Kántor Vince
Szojka Milán
Gulyás Márton

Egyéniben meggyőző fölénnyel Herczeg Áron III. korcsoportban lett Országos Diákolimpiai Bajnok. Testnevelők: Kajtor Csaba, Molnár Attila.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!