Ugrás a tartalomra

A Bartók gimnázium jazz tanszaka kapta a Miskolci Múzsa díjat

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. január 25. szombat 22:20
A 2019-es év díjazottja a miskolci Bartók Béla Zene és Táncművészeti Szakgimnázium 20 éves Jazz Tanszaka. A színházban szombaton megtartott díjátadón – idén először – Múzsa reménységek elismerést vehetett át három tehetséges fiatal.

A Miskolci Múzsa díjat minden évben a magyar kultúra napja alkalmából adja át az e célból életre hívott civil kulturális alapítvány kuratóriuma.

A szombati díjátadón Miskolc polgármestere mondott köszöntő beszédet. Veres Pál arról szólt, hogy a kuratórium megkeresésére nagy örömmel vállalta el a tagságot, hiszen magas színvonalú szellemi műhelyre talált benne. A tagok azonosak Miskolc szeretetében, lokálpatriotizmusukban, a művészet iránti tiszteletükben és az értékek elismerésében, fogalmazott.

– Sok jelölt volt a díjra, jó volt látni, Miskolcon milyen sokan vannak, akik kiérdemlik a kitüntető figyelmet – hangoztatta a városvezető, hozzátéve: legyünk büszkék a városra, értékeire.

A Múzsa díj Alapítvány kuratóriumának elnöke emlékeztetett, a díjat a miskolci kulturális, művészeti élet maradandó értékeinek megőrzésére hozták létre. Torma András rektor ismertette: a kuratórium új tagja lett Veres Pál mellett Borkúti László, Gecse Attila, Máger Ágnes és Merényi Dániel.

Kiemelte: az alapítványnak sokkal aktívabban kell jelen lennie Miskolc kulturális és közéletében. Ezért aztán alapítottak egy Múzsa díj Pódiumot. Nyitni kell a fiatalok felé is, meg kell tudni őket is szólítani. Ezért alapították a Múzsa reménységek elismerést.

A kuratóriumi elnök bejelentette: egyöntetűen úgy ítélték meg, hogy ezúttal a Bartók Béla Zene és Táncművészeti Szakgimnázium Jazz Tanszaka kapja a díjat.

A díjazott intézmény igazgatója ismertette: a környező megyék mellett a Felvidékről, Kárpátaljáról és Észak-Erdélyből is gyűjtik a legtehetségesebb növendékeket. Fejér Zsolt hozzátette: két táncos szakon, négy zenei szakmai csoportban, 32 szakon készülhetnek fel a diákok az érettségire, a szakképesítő vizsgára és a felsőoktatási felvételire.

Hangsúlyozta: a kezdetektől arra törekedtek, hogy a képzés mellett szakmai műhely is legyen az intézmény.

A gálaműsorban többek között fellépett Müller Péter Sziámi, Bágyi Balázs és Pocsai Krisztina, a Miskolc Dixieland Band, a ClaxoTon Quartett és a Tálas Áron Trió.

Juhász Ákos képgalériája!

Idén először adták át a Múzsa reménységek elismerést három fiatal miskolci tehetségnek.

Bognár Lili Janka énekesnő, a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj részese, Miskolcon járta ki iskoláit, többek között a most nyertes Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnáziumban. A New York University Abu Dhabi Campusán tanult, most ugyanezen egyetem sanghaji campusán folytatja tanulmányait, rendszeresen fellép a Sanghaji Szimfonikus Zenekarával. Számos hazai díj tulajdonosa, 2012 óta fellép a Holdviola együttessel.

Siklósi Kristóf a zenébe született, szülei mindketten a Miskolci Szimfonikusok művészei. Miskolcon járta ki iskoláit, jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem mesterképzésére jár. Zeneszerző és fuvolista, mindkét területen számos díj tulajdonosa. Együttesével rendszeresen koncerteznek. Öt éve tanít gyerekeket és játszik szimfonikus zenekarokban is. Örökös taggá választották a Bartók Konzervatórium Új Zenei Projektjében. Siklósi Kristóf igazi reneszánsz egyéniség, soha nem apadjanak el energiái.

Gál Klaudia Miskolcon született fiatal alkalmazott grafikai tehetség. A tervezőgrafika számára egy eszköz, amellyel életünk problémáira keres jó választ, innovatív tankönyvet és alkalmazást alkotott. A Hangfestés című festmény sorozatában a festett képeit digitálisan beolvasva hanggá alakította. Külföldön töltött évek után egy nemzetközi cégnél dolgozva a design, az adatvizualizáció a szakterülete.

További hírek

Olvasnivaló