Ugrás a tartalomra

BBQ-party Miskolctapolcán, avagy a miskolci konyhaművészet csillagai (13. rész)

Muntyán Bernadett
Utoljára módosítva
2019. március 31. vasárnap 10:55
Mesébe illő környezet, street foodos, bisztrós, BBQ-s kínálat, kerti party a Bükk lábánál – megújult az Avalon Park Sörkertje! Mondhatni négyévszakos lett, tágasabb belteret kapott, nyáron klimatizált, télen fűtött, a látványkonyha még kiemelkedőbb helyet kapott, így valódi 4D élményben (illat, látvány, íz, tapintás) lehet részünk. Kihasználtuk hát a megújulás alkalmát, a tavaszi napfürdőt, és belekóstoltunk a miskolctapolcai BBQ-ba.
avalon_sorkert_190328_ja (57).JPG
Fotó: Juhász Ákos

Nem tudom, ki hogy van vele, de én odavagyok (meg vissza) a szabadban sütés-főzésért. Azok az illatok, azok a színek, az a füstös íz, az a vajpuha állag – egyszerűen imádom. Egy hús sem lesz olyan a néhány négyzetméteres panelkonyha falai között, mint amit a kertben smokerben, vagy grillen készítünk el. A tavaszi napsütés pedig egyenes arányban hozza meg az ember kedvét ahhoz, hogy a villanytűzhelyét kerti grillre cserélje – de mi van akkor, ha panelgyerekek vagyunk (mint amilyennek jómagam is számítok az avasi létemmel)? Nos, ez esetben nincs más dolgunk, mint kibattyogni Miskolctapolca kanyargós útjain az Avalon Parkba, ahol a megújult Sörkertben igazi BBQ-partyba csöppenhetünk, ami a felújításnak köszönhetően négyévszakos kerti partyvá nőtte ki magát.

Négyévszakos lett a Sörkert!

Albók Gyula, executive chef, és Szepesi Gábor, kreatív séf avatott be minket a megújult Sörkert kínálatába. A séfek séfjei eldicsekedtek nekünk a BBQ „flottájukkal”, és megsúgták nekünk, hogy van még ötlet ott, ahonnan ez jött: tervben van még ugyanis egy bográcsállás is. Pit Box, Kamado grill (vagy, ahogy a fiúk nevezték: „a tojás”) és bogrács – kell még valami a hamisítatlan kerti partyhoz?

Avalon sörkert

Eddig január-februárban zárva tartott a Sörkert, mert egy könnyűszerkezetes teraszuk volt, ami nem tette lehetővé, hogy a hidegben is megfelelően tudjanak működni. Most egy komoly légtechnikát kaptak, egy masszív tetőt, és egy üvegszerkezetet – így most már az év 365 napján élvezhetjük az Avalon street foodos, bisztrós, BBQ-s kínálatát. – Régi vágyam volt már, hogy egy picit a BBQ-val is elkezdjünk foglalkozni, így amikor jött az építkezés, és így lehetőségünk nyílt arra, hogy a konyhán is változtassunk, kinyissuk és fejlesszük, kaptunk az alkalmon – fogalmazott Szepesi Gábor hozzátéve: a vendég kap egy olyan szolgáltatást, olyan különlegességeket, amelyek máshol nincsenek. – Eddig a Sörkert voltunk, most már ultimate Sörkert lettünk, fel vagyunk szerelve mindennel – tette hozzá nevetve Albók Gyula. Így a séfek, Jaczkó Tamás, pitmaster, és Tóth Levente már egy BBQ-centrikus, nyitott, „4D-s” konyhában várják a Sörkert vendégeit.

Avalon sörkert

Lássuk a „BBQ-flottát”

A „tojásként” emlegetett eszköz tulajdonképpen egy Kamado grill, amiben lehet füstölni, grillezni, barbequezni; mindenre tudják használni a séfek, és akár otthonra is be lehet szerezni (mondom, mint fontos kerti party infót!), és van egy Pit Box is. – A BBQ-t sokan a füstöléssel keverik össze. Nyilván kap füstöt a hús, de ez egy teljesen más technológia – tudtuk meg a kreatív séftől, kiemelve: a BBQ füstön sütést jelent. Tovább magyarázta: a füstölés és a füstön sütés között a különbség a hőmérséklet – füstölni alacsonyabb hőfokon kell, míg BBQ-zni valamivel magasabb hőfokon.

Sok helyen előkezelik a húst, előfőzik, elősütik, és aztán adnak neki kétórányi füstölést. Ez is lehet jó – folytatta –, csak ezt nem szabad BBQ-nak nevezni, mert itt bizony több órás, akár 10-12 órás sütési időnek kell eltelnie. Szeretnének majd tematikus hétvégéket tartani, ahol kínálnak majd például marhaszegyet, marhaoldalasat, BBQ csirkét egészben.

avalon_sorkert_190328_ja (6).JPG

Egy kicsit piknikes hangulatot szeretnénk teremteni a családoknak: lesznek babzsákok is a füves területen a Sörkert mellett – „nekünk az a lényeg, hogy mindenki jól érezze magát, mintha a saját kertjében sütögetne” – emelték ki a séfek.

Albók Gyula hozzáfűzte: „fontos, és nem szabad elfelejteni, hogy Borsodban vagyunk, és itt vannak közkedvelt ételek, szokások, kultúrák, amelyektől nem szabad eltekintenünk, és nem szabad figyelmen kívül hagynunk”. – A lehető legmodernebb technológiát alkalmazzuk, a lehető legjobb „csavarást” adjuk az ételeknek, a lehető legegészségesebben készítjük el őket – fogalmazott.

avalon_sorkert_190328_ja (2).JPG

Alapanyagok

Mint megtudtuk, most már nem Olaszországból szállítják be a pisztrángot, hanem a Lillafüredi Pisztrángtelepről hozzák. Ők is – az Avalonhoz hasonlóan – a helyiséget szeretik erősíteni, hangsúlyozni. – Ami nekünk a legfontosabb, a minőség, hogy mindig ugyanolyat és ugyanazt a kiváló minőséget kapjuk, mi több, a lillafüredi pisztrángok szinte centire pontosan ugyanakkorák – mondta Szepesi Gábor.

Lecseréltük a mangalicabeszállítónkat is – folytatta, hozzátéve: nem is gondolnánk, hogy Borsodnak milyen gasztrokincsei vannak, most már Gesztelyből hozzuk a mangalicát. – Ők nem raktároznak be húst: akkor vágják le az állatokat, és azt a részét, úgy, ahogy mi kérjük, amikor leadjuk a megrendelést – mondta.

Avalon Pulled Pork édesburgonyával

Minden étteremben kiválasztunk egy fogást, amit ízekre szedünk (és jelen esetben nem arra gondolok, hogy megeszünk, bár meg is esszük). A Sörkert új étlapjára felkerült egy burger, ami – a séfek szerint – a miskolciak kedvence lesz.

Avalon sörkert

A pulled pork egy tépett sertés hús, ami egy abszolút a BBQ technológiára felépített étel, de el lehet ezt otthon is készíteni (!). – Ha egy sertéstarját betesz az ember lassú hőfokon, 110-130 fok közé 5-6 órára, akkor is egy puha húst kaphat, egyedül a füstösséget nem fogja tudni elintézni – magyarázzák a séfek. A Sörkertben 110-120 fok között sütik meg ezt a tarját, és folyamatosan füstölik diófával. – Magának a fának is, amivel füstölünk, nagyon nagy szerepe van: nem mindegy, hogy bükköt, almát, vagy szilvát rakunk rá. A dió egy nagyon karakteres ízvilágot ad – tudtuk meg Szepesi Gábortól.

Miután a tízórás sütés elkészült, egyből szét kell tépni a húst. – Van egy medvekarom nevezetű szerszámunk, mi azzal szoktuk széttépni, de ha otthon szeretne valaki pulled porkot készíteni, akkor kell hozzá 4-5 gumikesztyű is, hogy a forró húst szét tudja tépkedni – részletezte.

avalon_sorkert_190328_ja (12).JPG

Az Avalon pékjei „fejlesztették” ki a bucit, amibe a husit tálalják, céklás káposztasalátát raktnak még bele, valamint egy füstös szószt, melynek elkészítése során egy kápia és kaliforniai paprikát füstölnek meg, amit majonézzel kevernek össze, ami enyhén csípős, inkább pikáns ízt kap. „4 alkotóelem és egy tökéletes dolgot kapunk, amihez édesburgonya-hasábot kínálunk” – hangoztatták. És valóban! A pulled pork amúgy sem kíván túl sok marketinget, hiszen önmagáért beszél ez a hús, de ez valóban nagyon ott van! Minden íz passzol, se túl kevés, se túl sok – egyszerűen pont olyan, amilyennek lennie kell.

avalon_sorkert_190328_ja (46).JPG

És íme az otthoni rövidített verzió:

Amíg megsül a husi, (5-6 óra), addig le lehet rohanni egy kis buciért, amit meg lehet pirítani. Szószt is vásárolhatunk, de mi magunk is kikeverhetjük azt attól függően, milyen ízvilágra vágyunk. Mehet bele káposztasaláta, de sima zöld saláta is. Mikor elkészült széttépjük a húst, bele a kenyérbe, rá a saláta, egy kis mártás, és kész.

Fontos, hogy megvárjuk a sütési időt. Egy fél kg-s húst már egész „gyorsan” meg lehet sütni. – Ha mégsem sikerül a húst úgy elkészíteni, akkor ne adják fel, jöjjenek fel az Avalonba, egyenek itt egy Pulled Porkot, és utána otthon újra vessék bele magukat – tették hozzá a séfek nevetve.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!