Ugrás a tartalomra

Befejeződik a Petőfi kollégium félbemaradt átalakítása

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2021. október 20. szerda 11:56
Szeptember közepe óta hőszigetelik a Miskolci Petőfi Sándor Kollégium külső homlokzatát, a több mint 200 millió forintos beruházásról szerda reggel tartott sajtótájékoztatót az intézmény és a Miskolci Tankerületi Központ.
László István, Csöbör Katalin és Simon Zoltán | Fotó: Parai Roland

– Régóta szerette volna a helyi tankerületi központ a kollégium külső homlokzatát megújítani, a vakolat és a díszburkolat már körülbelül egy évtizede le is került róla, azonban a szigetelésig és a korszerűsítésig nem jutottak el – vázolta László István tankerületi igazgató, hozzátéve: az egyre időszerűbbé váló modernizálás költségvonzata jelentette akadályt a választókerület országgyűlési képviselőjének segítségével sikerült végül elhárítaniuk.  

A kollégium falazatának és tetőszerkezetének hőszigetelése során több helyiségben kicserélik a nyílászárókat, így már nem marad régi, elhasználódott ablak az épület külső falazatán. A 2500 négyzetméternyi felület végül törtfehér színvakolatot kap – szürke lábazattal, sárgára festett bejárati portállal.

A közel 130 férőhelyes diákotthon csaknem felét a DVTK labdarúgó, jégkorongos és vízilabdázó akadémistái lakják.

Csöbör Katalin (Fidesz-KDNP) elmondta: az Emberi Erőforrások Minisztériumának bevonásával 235 millió forintos forrást tudtak előteremteni a leamortizált állapotban lévő intézmény helyrehozatalára. – Az elmúlt pár hónapban összesen 1 milliárd forintnyi támogatást kaptak a környékbéli köznevelési intézmények, melynek során arnóti, felsőzsolcai, illetve szirmabesenyői óvodák és iskolák újulhattak meg, de nemrégiben ért véget az Avasi Gimnázium tetőszerkezetét érintő átépítés is – emlékeztetett a politikus.

Az energetikai korszerűsítést és bővítést ugyancsak esedékesnek nevezte Simon Zoltán intézményvezető, továbbá kiemelte: az 1959-től kollégiumként funkcionáló épület arculata folyamatosan alakult és változott, ám ezúttal az eddigi legteljesebb körű és a takarékosság szempontjából legátfogóbb beavatkozáson esett át, melyre a kollégiumon túl a város is büszke lehet.

További hírek

Olvasnivaló