Ugrás a tartalomra

A békéért fogtak össze a vármegyeházán

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2023. február 24. péntek 15:43
Az orosz-ukrán háború első évfordulóján indították útnak az Asszonyok a békéért kezdeményezést pénteken a vármegyeházán.

Bánné Gál Boglárka

Asszonyok a békéért – ez a címe annak a kezdeményezésnek, melyet a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Önkormányzat és a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége hirdetett meg. A program részleteiről péntek reggel sajtótájékoztatón számolt be Bánné Gál Boglárka a vármegyei közgyűlés elnöke, Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége elnöke és a Kiss Kata zenekar névadó énekese.

Bánné Gál Boglárka kiemelte, éppen egy éve robbant ki az orosz-ukrán háborús konfliktus, és ezen a szomorú évfordulón is jól látszik: továbbra is nagy szükség van az összefogásra és a politikai érdekeken felülálló emberbaráti együttműködésekre.

- A háború megannyi család és kisgyermek mindennapjait teszi elképzelhetetlenül nehézzé, így a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés elnökeként, ám főleg családanyaként, összefogva a Magyar Asszonyok Érdekszövetségével és a Kiss Kata zenekar névadó énekesével újabb akciót szervezünk a háború sújtotta területeken élők megsegítéséért – jelentette ki.

A megyei közgyűlés elnöke ezt követően hangsúlyozta, a vármegyei önkormányzat (pontosabban akkor még a megyei önkormányzat – a szerző) gyakorlatilag a háború első napjától folyamatosan szervez adománygyűjtést, legyen szó tartósélelmiszerről, ruháról vagy tisztítószerekről a szomszédban dúló háború áldozatainak megsegítésére.

–Az újabb segítségnyújtási akció célja a Kárpátalján lévő oktatási intézményekben tanuló magyar és ukrán gyermekek jelenlegi iskolai körülményeinek javítása, az ehhez szükséges eszközök beszerzésének támogatása. Ez a sajtótájékoztató azonban nem csupán egy figyelemfelhívás, hiszen a célunk nem más, mint hogy szervezett keretet adjunk ennek a munkának. Azt akarjuk, hogy minden magyar nő, feleség és családanya meghallja a hangunkat, hogy mi, akik felelősséget érzünk családjaink iránt, egy emberként emeljük fel szavunkat a béke mellett. Egyben azt is szeretnénk, ha kezdeményezésünkhöz minél többen csatlakoznának, hogy minél több olyan akció vegye kezdetét, amely a jelenlegi békétlen viszonyok között bármilyen támogatást ad az arra rászorulóknak. Így közös missziónknak az „Asszonyok a békéért” – tette hozzá Bánné Gál Boglárka.

Szőnyi Kinga

Az részleteket Szőnyi Kinga Ismertette. Mint mondta, a misszió egyik legfontosabb pillére az adománygyűjtés, melynek koordinálását a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége vállalta fel (azt, hogy pontosan hová lehet utalni az adományokat, cikkünk végén mutatjuk).

- Az akció célja az orosz-ukrán konfliktus azonnali békés rendezése, hiszen az egy éve tartó háború nagyok sok áldozatot követelt és óriási károkat okozott már eddig is. Ezzel a mai napon útjára indított misszióval nemzettársainkkal együtt egységet tudunk alkotni a béke érdekében más nemzetekkel is, és várjuk, hogy az Asszonyok a békéért Facebook oldalunkon csatlakozzanak hozzánk Európa-szerte a béke iránt elkötelezett ember – jelentette ki az érdekszövetség első embere.

Kiss Kata

Kiss Kata énekesnő úgy fogalmazott, a Kiss Kata Zenekar száz állomásos kárpátaljai turnéja során számos határon túli barátságot kötöttek a térségben, későbbi humanitárius látogatásaik során pedig nehéz emberi sorsokkal találkozhattak; az ott élők megosztották tapasztalataikat és mindennapi nehézségeiket, amiket a háború okoz számukra. Mivel a formáció egyik nem titkolt szándéka mindig is a határon túli magyarság összekapcsolása volt az anyaországban élőkkel, így a művészet nyelvén kívánják megszólítani mindazokat, akik hasonlóképpen szívügyüknek érzik a segítségnyújtást. Mindezek tükrében kereste meg elképzeléseivel Bánné dr. Gál Boglárka és Szőnyi Kinga elnököket az összefogás reményében, akik nagy elkötelezettséggel vágtak bele az együttműködésbe.

- Ebből a közös munkából született meg az Asszonyok a békéért mozgalom, amely nem áll meg csupán egy adománygyűjtő akciónál – a háború egésze során segíteni kívánja a Kárpátalján élőket, közös kapcsolódásokat, egyfajta segítséghálót létrehozva – mondta el Kiss Kata, aki hozzátette: a misszióhoz kéri a feleségek, nők, családanyák közös kiállását, és bízik benne, minden magyar példát tud majd mutatni a világban emberbaráti szeretetből.

„Asszonyok a békéért” kezdeményezés elkülönített számlaszáma: 11704007-22040932
Csatlakozás a kezdeményezéshez: Asszonyok a békéért Facebook oldal.

További hírek

Olvasnivaló