Ugrás a tartalomra

Belgiumban a járványgörbe emelkedése ellenére kinyithatnak bizonyos vállalkozások

mti.hu
Utoljára módosítva
2021. február 27. szombat 09:30
Miközben Belgiumban újra emelkedésnek indult a koronavírus járványgörbéje, március 1-től kinyithatnak a fizikai érintkezéssel járó munkát végző vállalkozások, a döntés a kozmetikusokat, a manikűr-, a tetováló és a masszázsszalonokat érinti – erről határozott a járványügyi intézkedésekért felelős belga kormányközi munkacsoport pénteken.
Forrás: pixabay.com

A belga sajtóbeszámolók szerint a munkacsoport minden egyéb döntésről, köztük a nem feltétlenül szükséges külföldi utazásokra vonatkozó korlátozásról, a vendéglátóhelyek teraszainak esetleges megnyitásáról, valamint az egyszerre egy helyiségben tartózkodók létszámára vonatkozó előírásokról egy hét múlva esedékes ülésén határozhat.

Vallónia, az ország déli, francia nyelvű régiója, valamint Flandria, az északi, flamand nyelvű régió vezetése arról döntött pénteken, hogy március elsejétől éjfél és reggel öt óra közötti időszakra szűkíti a kijárási tilalmat. Belgium november végén léptetett életbe este tíz és reggel hat óra közötti időszakra szóló országos kijárási korlátozást. A brüsszeli régió érvényben tartja a korábbi rendelkezést.

Az illetékes belga közegészségügyi intézet pénteki tájékoztatása szerint Belgiumban egyre nagyobb arányban van jelen a koronavírus brit változata. A héten feljegyzett új fertőzések 53 százalékát tette ki a brit vírusmutáció, szemben az előző héten észlelt 38 százalékkal – mondta Steven Van Gucht virológus, az illetékes intézet szóvivője. Tájékoztatása szerint a vírus dél-afrikai változata az összes új fertőzés 2,2 százalékát, a brazil mutáns 0,9 százalékát teszi ki. Elmondta azt is, hogy az elmúlt héten feljegyzett fertőzéses esetek napi átlaga 24 százalékkal haladja meg az előző hét adatait. Naponta csaknem 2300 új esetről számolnak be az illetékes laboratóriumok – közölte.

Jelenleg 1761 kórházi ágyat foglalnak el koronavírussal kezelt betegek, közülük 368 részesül intenzív ellátásban. Előbbi 24 százalékkal, az utóbbi adat egy hét alatt 17 százalékkal emelkedett. A hét folyamán kórházba átlagosan naponta 125 embert szállítottak, 4 százalékkal többet, mint egy hete. Átlagosan naponta 28 ember halt meg az országban, ez a mutató egy hét alatt 30 százalékkal csökkent.

Megjelenése óta 763 885 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust, és 22 006-an haltak meg a vírus szövődményeiben a mintegy 11,5 millió lakosú Belgiumban.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!