Ugrás a tartalomra

Beszámoltak a térség gazdasági helyzetéről

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2021. szeptember 30. csütörtök 11:33
Megtartotta küldöttgyűlését a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK).
Juhász Ákos fotója

Egy év után először találkoztak élőben a megye meghatározó gazdasági szereplői. Az előadók bemutatták az aktuális gazdasági helyzetképet

- Többszörösen halasztottuk a küldöttgyűlést. Itt megtárgyaljuk a 2020-as számokat, mutatókat, mérleget – magyarázta Bihall Tamás elnök, aki elmondta, hogy a köztestület költségvetését és beszámolóját az ügyvezetést ellátó szerv – a BOKIK elnöksége – jogosult elfogadni.

- Úgy látom, a megye gazdasága sikeresen vészelte át a járványsokkot. Az országos átlaghoz képest is jobb számokat produkáltunk. A turizmus sajnos megsínylette a vírusidőszakot, de az idei nyár és az őszi mutatók azt sejtetik, hogy ennek az ágazatnak a helyzete sem teljesen reménytelen – számolt be a helyzetről a BOKIK elnöke, hozzátéve, hogy a kisebb cégeket jobban sújtotta a pandémia.

- Főleg a szolgáltatás területén tevékenykedő és a nem élelmiszer-kereskedelemben dolgozó kisvállalkozások szenvedtek, de azt látom, ők is küzdenek, kitapasztalva a túlélés lehetséges technikáit - véli Bihall Tamás.

Lendületben

Bihall Tamás szerint 2021 júniusától lendületet kapott a megye gazdasága.

- A rengeteg nehézség és kihívás ellenére úgy érzem, nem panaszkodhatunk a megye gazdasági állapotával kapcsolatban. A jövő problémáját a bizonytalanság jelenti: nem tudjuk, a járvány mikor és hogyan ér véget, ahogy azt sem, hogy a vállalkozásoknak milyen tartalékai vannak. Ezekre a kérdésekre a következő félév adhat válaszokat.

A gyűlést határozatképesnek nyilvánították (a 120 főből 60 volt jelen), majd megválasztották a levezetőelnök személyét. Ezután Alakszai Zoltán kormánymegbízott állt mikrofonhoz. Előadásában a megyére vonatkozó adatokat közölt.
- 2010-től nézve gazdasági növekedés látható B.-A.-Z. megyében, emellett csökkent a munkanélküliség mértéke. Természetesen a statisztikák terén is láthatóak a pandémia hatásai, azonban elmondhatjuk, Magyarországon soha nem látott mértékű foglalkoztatás jellemző és a megyében is –ami nehezített pálya – megközelítjük a járvány előtti szintet.

Bánné Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke szintén B.-A.-Z. helyzetéről beszélt.

- A megye adottságai óriási potenciált rejtenek: a gazdasági tevékenység az elmúlt 20 évben jelentősen erősödött, ugyanakkor társadalmi és szociális területen vannak még teendők.

Kis- és középvállalkozások a céltáblán

Veres Pál polgármester a város gazdasági helyzetét mutatta be az elmúlt időszak munkájának tükrében. Elmondta azt is, hogy a védekezés miatt elvont bevételek mekkora kiesést jelentettek a városnak.

- Egyrészt nem állunk olyan rosszul a többi megyei jogú városhoz viszonyítva. A miskolci gazdaság felszálló ágban van, számos egyeztetés zajlott a közelmúltban. Eljutottunk odáig, hogy már alig tudunk területet kiajánlani a két ipari parkunkban: Miskolc vonzó célpont lett a befektetők számára. Azonban fejlődni is van hová még. A kompenzáció egyik tanulsága az volt, amikor összehasonlítottuk annak összegét más nagyvárosokéval -  tettük ezt a 4 milliárd forint alatti árbevételű cégek adócsökkentése következtében.  A kalkulált kiesés, ami nálunk 1,55 milliárd forint volt, Debrecenben 4 milliárd, míg Nyíregyházán 2,5, Pécsett pedig 2 milliárd forintra rúgott. Ez azt jelenti, hogy Miskolcon a 4 milliárd forint alatti árbevételű cégek kevesen vannak, ebből következőleg kevesebb iparűzési adót is fizetnek összességében. Úgy vélem, a gazdaságfejlesztés egyik iránya lehet számunkra, hogy a kis- és középvállalkozások fejlesztésében nagyobb szerepet vállaljunk – összegezte a kompenzációs összegekből származó következtetéseket Veres Pál a BOKIK küldöttgyűlésén.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!