Ugrás a tartalomra

Biztosan lesz 2037-ig Forma-1-es futam a Hungaroringen

mti
Utoljára módosítva
2021. július 31. szombat 12:13
Ezt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter jelentette be szombaton, miután a Magyar Nagydíj helyszínén egyeztetett Stefano Domenicalival, az F1 elnök-vezérigazgatójával.

Palkovics László kiemelte: biztosította Stefano Domenicalit, hogy a magyar kormány elkötelezett a versenyrendezés iránt, így az eredetileg 2032-ig szóló pénzügyi megállapodást további öt évvel meghosszabbították. Hozzátette, a versenypálya átfogó fejlesztésre szorul, megújul majd a mogyoródi létesítmény bejárati része, főlelátója és főépülete is.

Több innovatív technológiai újításról is tárgyaltak a felek. Felmerült például, hogy a biztonsági autót a felvezető körben önvezető járművel lehetne felváltani, és tájékoztatta az elnök-vezérigazgatót arról, hogy a nemrég életre hívott Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt. (HUMDA) laboratóriuma a Hungaroring területén épül majd meg.

Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója a tárgyalásról elmondta, a felújítás reményei szerint már jövő tavasszal megkezdődhet, a bejárati résznél az irodaház, a shop és a kávézó újjáépítésével, ezt követné - a 2022-es futam után - a főlelátó elbontása és újraépítése, majd a 2023-as verseny után következne a paddock kiszélesítése és a főépület elbontása, újraépítése.

- Fontos kiemelni, hogy nemcsak Forma-1-es pálya, hanem rendezvényközpont is szeretnénk lenni. Egy éve dolgozunk a terveken, amiket hamarosan a kormány elé viszünk. Nagy kihívás lesz az építkezés, mert tíz hónapunk lesz a futamok között, ugyanis azt a hagyományt, hogy a mi pályánkon van megszakítás nélkül második leghosszabb ideje verseny, nem szakítanánk meg - fogalmazott.

Véleménye szerint legalább két-háromszázmillió dollárba (60-90 milliárd forint) fog kerülni a felújítás. Gyulai nem zárta ki a pálya vonalának átépítését sem egy új, alternatív előzési zóna kialakításával.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!