Ugrás a tartalomra

Bokréta jelzi: hamarosan elkészül a Logisztikai Inkubátor

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. szeptember 21. szerda 15:45
A Miskolc Déli Tudományos Technológiai Park egyik legújabb fejlesztéseként a XANGA cégcsoporthoz tartozó MIA Rising Kft. mintegy 2,5 milliárd forintos befektetésével épül új gyártócsarnok a területen. Szerdán bokrétát helyeztek el az épület legmagasabb pontján, ami szimbolikusan jelzi: hamarosan elkészül a 6.000 m2 alapterületű létesítmény.
Logisztikai Inkubátor bokrétaavató ünnepség - Horváth Csongor képgalériája

Idén februárban helyezték el az alapkövét a beruházásnak, amely lehetővé teszi a városba már betelepült és a jövőben érkező termelő vállalatok megnövekedett logisztikai igényeinek korszerű infrastrukturális környezetben történő kiszolgálását.

A Miskolc Déli Tudományos Technológiai Park legújabb eleme következő mérföldkövéhez érkezett szerdán a Bokréta-ünneppel. A hagyománynak megfelelően, a folyamatban lévő építkezés előrehaladását szimbolizálja, hogy az épület legmagasabb pontjára egy bokrétát helyeznek el.

Szerdán ennek Veres Pál polgármester, Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora, Herdon István, a XANGA csoport elnök-vezérigazgatója és Juhász-Nagy Judit, a Miskolc Holding Zrt. gazdaságfejlesztési igazgatója tettek eleget.

Veres Pál elmondta, hogy a csarnok egy újabb ikonikus épülete lesz a déli ipari parknak, amely sok arra közlekedőt fogad majd Miskolcra érkezve. „Ez a városképi mellett gazdasági üzenetet is hordoz: ebben a rendkívül nehéz időszakban is van befektetői szándék, illetve a Miskolc Holdinggal közösen vonzó környezetet tudunk biztosítani a számukra” – fogalmazott, majd hozzátette: „Előre kell menekülnünk!”.

Veres Pál, Herdon István, Horváth Zita és Juhász-Nagy Judit. Fotók: Horváth Csongor

A városvezető felidézte, hogy ugyan számos nehézséggel kellett szembenézni a fejlesztés során, de „a kitartó és közös munka eredménye ez az épület”, amiért köszönetet mondott minden hozzájárulónak.

A szót átvéve Juhász-Nagy Judit azt hangsúlyozta, hogy a sikerhez szükség van a városvezetői, a szellemi hátteret biztosító oktatási és a beruházói háttérre. „Kiélezett nemzetközi versenyben kell helytállnunk, és ez az együttműködés az, amire építeni tudunk és eredményeket hoz számunkra. Nagyon örülünk neki, hogy ismét ennek a sikereit tapasztaljuk – még a nehézségek ellenére is” – mint fogalmazott, majd köszönetet mondott az említett együttműködésért.

A Miskolci Egyetem korábban megállapodást kötött a XANGA cégcsoporttal. Az intézmény nevében Horváth Zita elmondta, „feladatunknak és küldetésünknek tekintjük, hogy ezt a régiót szolgáljuk”. Éppen ezért folyamatosan monitorozzák a saját képzési palettájukat, hogy azokkal kiszolgálják a betelepülő cégek valamennyi szegmensét – folytatta.

A konkrét beruházással – és a jövőben induló fejlesztésekkel – kapcsolatban abbéli reményét fejezte ki a rektor, hogy szakembereket tud biztosítani, kutatásokat végezhet el az oktatási intézmény, illetve akár közös projektekre, pályázatokra is kiterjedhet az együttműködés. „Ha ez a három szereplő mindig összefog, akkor nagyszerű dolgokat alkothatunk ebben a térségben” – zárta gondolatait.

Végezetül Herdon István szólalt fel, aki a beruházásról beszélt. Felidézte, hogy Miskolcot mint új befektetési helyszínt a város jó elhelyezkedése, az ipari parkokban kiépített korszerű infrastruktúrahálózat, a kiváló munkaerő bázis, valamint a tradicionális egyetemi képzések és a magas színvonalú tudásháttér miatt választották.

Kifejtette, hogy az első ütemben megépülő közel hatezer négyzetméter alapterületű létesítmény úgynevezett shell and core állapota az év végére készül el, amely azt jelenti, hogy az épületbe a betelepülő bérlők elkezdhetik a technológiai transzfert, és azt követően a tevékenységüket is.

Az épület műszaki paraméterei multifunkciós hasznosítást tesznek lehetővé, így a bérlői igényeknek megfelelő kialakítást követően a létesítmény logisztika mellett alkalmas lesz termelőtevékenység végzésére is.

Az elkövetkező években a 6,2 hektáros ingatlanon a XANGA csoport további ütemekben összesen mintegy 25-30 ezer négyzetméter alapterületű ipari és logisztikai épületkomplexumot tervez megvalósítani, 10 milliárd forintot is meghaladó befektetési volumenben.

További hírek

Olvasnivaló