Ugrás a tartalomra

Borús időben derülhettek a nehéz sorsú gyerekek

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. május 17. kedd 18:27
Halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek részére szervezett programot a Szent Lázár Lovagrend a Győri Kapui Tagiskolában. 
Ugrálóvár, labdajátékok és az elmaradhatatlan bohóc | Képgaléria: Mocsári László

– Intézményünkbe főként olyan gyerekek járnak, akik halmozottan hátrányos helyzetűek, illetve akik a gyermekvédelembe kerültek. Ehhez hasonló rendezvényeket az iskola önerőből nem tudna nekik nyújtani – fogalmazott a jótékonysági esemény kapcsán a százhetven diák nevelését és oktatását biztosító iskola vezetője. Pásztorné Bakó Márta szerint az érintett gyermekeket mindenképp motiválni kell a tanulásban, ennek pedig a játék lehet az alapja. Úgy vélekedett: azzal, hogy elsajátítják a játék örömét, mást is szívesebben tesznek majd.

– Az elkövetkezendő időszakban jó hatással lesz rájuk, ha megtanulnak együttműködni és játszani. Ezeknek a gyerekeknek ez óriási dolog. Köszönjük a szervezőknek, hogy gondoltak ránk – tette hozzá a Miskolci II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola Győri Kapui Tagiskolájának igazgatója.

A „Szent Lázár Gyermeknap” alkalmával több mint száz nehéz sorsú gyermeket láttak vendégül saját iskolájukban 

A Miklós utcai előrehozott gyermeknap – mint korábban más helyi iskolák esetében, úgy ezúttal is – a Jeruzsálemi Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrend miskolci kommendája jóvoltából valósulhatott meg.

A Jeruzsálemi Szent Lázár Kórházi Lovagrend Magyarországi Nagy Priorátusát 2010-ben alapították nemzetközi kezdeményezésként a Jeruzsálemi Szent Lázár Kórházi Lovagrend Egyesült Nagy Priorátusok védnöksége alatt. Miskolcon 2014 óta működnek. 

– Fontosnak tartjuk, hogy minden évben segítsük a rászorulókat, különösképpen a rászoruló gyermekeket. Ugyan a helyzet világszerte nehéz, mégis fontosnak éreztük, hogy helyben segítsünk, és az itteniek hétköznapjait tegyük színesebbé. Azokat a hétköznapokat, amelyek nem egyszerűek sem nekik, sem a szüleiknek. Igazi közösségi élményt szerettünk volna teremteni számukra, amit odahaza megoszthatnak családtagjaikkal – számolt be a lovagrend helyi vezetője, egyben az esemény főszervezője indíttatásukról.

A szervezők célja, hogy közös élményekkel segítsék a borsodi megyeszékhelyen élő rászoruló és nehéz sorsú tanulókat

Hollósy András felidézte: az elmúlt esztendőkben a többi közt hallás- és mozgássérült gyermekeknek is adományoztak terápiás eszközöket. A Jeruzsálemi Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrend országosan és helyben is folyamatosan keresi azokat a támogatási formákat, melyekkel hatékonyan tud jótékonykodni.

A Lovagrend negyvenkilenc országában működik. A szervezet olyan nemzetközi intézmény, melynek tagjai ezeréves hagyományt őrző Lovagok és Dámák a világ minden részéről.

A „Szent Lázár Gyermeknapot" a miskolci Omega Gyülekezet mint társszervezet is kiemelten támogatta. Az együttműködés nem most kezdődött: a gyülekezet tagjai a Szegények Farsangjában is segédkeztek. Évente több alkalommal és számos egyéb területen adakoztak már. – A gyülekezet elhívása ugyanaz, mint ami a lovagrend feladata. Mind a ketten ugyanazt szolgáljuk. Egy jó keresztény ember ott segít, ahol tud – foglalta össze hitvallásukat Mohácsi Gábor, az Omega Gyülekezet miskolci presbitere.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!