Ugrás a tartalomra

Csúcsragadozók a kihalás küszöbén

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2020. július 30. csütörtök 08:59
Programokkal és látványetetéssel hívták fel a figyelmet a tigrisek helyzetére Miskolcon.
Juhász Ákos képgalériája

Mi köti össze a híres maláj kalózt, Sandokant, a kínai horoszkóp egyik jegyét és a II. világháború emblematikus tankját, a Panzerkampfwagen VI-et? Mind egy veszélyeztetett csúcsragadozó nevét viselik. A fenti néhány példa is jól mutatja, hogy milyen kulturális hatással bírnak a tigrisek: költőket, filozófusokat és festőket is megihlettek az évszázadok során. Sok kultúrában az őserővel azonosítják őket, máshol a tűz vagy a halál szimbólumai. 
Mindemellett a legnagyobb ma élő macskaféle, amelynek az összes alfaját a kihalás veszélye fenyegeti. A Tigrisek Nemzetközi Napját – július 29 – csupán 10 éve ünneplik. Célja, hogy felhívja a figyelmet erre a veszélyeztetett fajra, természetes élőhelyük megőrzésének fontosságára, és arra, hogy az orvvadászatnak milyen visszafordíthatatlan hatásai vannak.

Eltűnő faj

A 19. század végén még százezres nagyságrendre becsülték a vadon élő tigrisek számát. Ezzel szemben a jelenlegi populáció nagy része rezervátumokban, állatkertekben található, a szabadon élő példányok száma nem lehet több háromezernél.

Az akciónapot évek óta megtartja a Miskolci Állatkert és Kultúrpark is. Szerda reggel a park látogatói látványetetésen vehettek részt, amely során számos érdekességet tudhattak meg ezekről a ritka ragadozókról. 
- Elsősorban marhahúst kapnak, de szárnyasokkal és nyúllal is szoktuk őket etetni – beszélt az itt élő tigrisek etetéséről Darvas Katalin zoopedagógus, aki hozzáetette, hogy az állatok egyedül disznóhúst nem szoktak fogyasztani, mert az nyersen fertőzésveszélyes, így a park egyik ragadozójának sem adnak sertéshúst.

- A természetben a szarvasokat is képesek leteríteni. Egy-egy sikeres vadászatot követően akár 50 kilónyi zsákmányt is elfogyaszthatnak. Vadon általában egy héten egy alkalommal jutnak húshoz, míg nálunk minden nap kapnak enni, mindössze egyetlen koplalónapot tartunk az egészségük megőrzése érdekében. Naponta 8-10 kiló húst kapnak általában.

Fotó: Juhász Ákos

Darvas Katalin elmondta azt is, hogy a Tigrisek Nemzetközi Napja alkalmából az állatkert jó néhány éve tart már látványetetést, bár régebben még más példányokat láthattak az érdeklődők a rácsok túloldalán. 
- Jelen pillanatban két szibériai nősténytigris lakik nálunk. Ők testvérek, Budapesten születtek 2013-ban. A szibériai tigrisek a természetben magányosan töltik a napjaikat, jelenleg csupán néhány száz darab élhet szabadon, ők is inkább Szibéria keleti részén.

Azt is megtudtuk, hogy a tigrisek, ha nem muszáj, nem mozognak túl sokat, de hatalmas ugrásokra képesek. A gondozók az etetés során egy méretes húsdarabot a földön helyeztek el, míg egy másikat a kifutó egyik fájának csúcsán. Bár a könnyebben elérhető élelmet vették célba először, az utóbbi sem veszett kárba: az egyik állat egyetlen szökkenéssel érte el a fa tetejéhez kötözött élelmet.

Tisztára nyalt csontok

Az állatkertben az iskolás csoportok és az etetésre kíváncsi családok egyaránt ámulva figyelték, a ruganyos léptű ragadozók hogyan tüntetik el a többkilós húsdarabokat. Egy gondozó arról mesélt az érdeklődőknek, hogy egy korábbi tigrisük olyan öreg volt már, hogy kihullottak a fogai, de úgy is képes volt táplálkozni: érdes nyelvével lenyalta a csontról a húst.

A tigris hihetetlen képességekkel felvértezett csúcsragadozó, így a fokozott biztonság is kötelező a tartásukhoz. Korlát, erőstett rácsok és a kifutón belül villanypásztorok óvják látogatókat. A gondozókra is vonatkoznak bizonyos szabályok. A tigrisházat és a kifutót kívülről leereszthető rácsok választják el. A gondozók csak úgy mehetnek be bármelyikbe is, ha a tigriseket a másik helyre zárják ezidőre.

Fontos a vérvonal

Európában számos állatkert tart szibériai tigriseket, hiszen ők kevésbé érzékenyek az időjárás változására. Darvas Katalin elmondta, működik egy fajvédelmi program a megmentésükre, a Csanyikban lakó két nősténytigris is részt vett ebben.

- Ők már kikerültek a programból, hiszen adott, hogy egy adott vérvonalból hány tigrist lehet szaporítani és az ő vérvonalukból már sok példány van, őket nem szeretnék pároztatni már. Így életük hátralévő részében jó testvérként osztoznak majd a kifutón.

Az oktatóteremben folytatódott a program.

A látványetetés után a gyerekeket arcfestés és kézműves foglalkozás várta az állatkert oktatótermében.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!