Ugrás a tartalomra

A diákönkormányzat ülése majdnem olyan, mint a felnőtteké

Király Csaba
Utoljára módosítva
2021. december 01. szerda 13:40
Októberi megalakulása óta első hivatalos ülését tartotta a Miskolc Városi Diákönkormányzat. Akárcsak a „nagyoknál”, napirendi pontok követték egymást, amelyek a képviselt közösséget – a fiatalokat – érintették, illetve saját belső működésükkel kapcsolatban is szavaztak a diákküldöttek.

Kedden a Városháza közgyűlési termében üléseztek a miskolci alap- és középfokú iskolák azon diákküldöttjei, akik már csatlakoztak a közelmúltban megalakult Miskolc Városi Diákönkormányzathoz (MIDÖK). Iskolánként két fő – egy szavazati joggal – ülhetett be az ifjúsági döntéshozásba, ahol több előre kiküldött, a fiatalságot vagy a szervezet működését érintő kérdésekben szavaztak a küldöttek.

Először össze kell rázódni

A megalakuláskor megválasztott vezetőség már a debütáló ülés előtt elkezdte a közös munkát. Mint Rőczei Laura elnök elmondta, maguk is ismerkedtek egymással, „összerázódtak”, kétszer üléseztek és ötleteltek. Lényegében előkészítették a keddi tanácskozást. Mindezekről egyébként napirendi pontban is beszámolt az elnök asszony.

A programszervezés mellett jelenleg az egyik legfontosabb feladat számukra a MIDÖK népszerűsítése, hiszen annál legitimebb a szervezet, minél több iskola képviselteti magát benne. Rőczei Laura úgy fogalmazott: „különböző intézményekből jöttünk, de egységes a célunk”, majd hozzátette, hogy „szeretnénk, ha az összes miskolci iskola csatlakozna hozzánk”.

Fotók: Parai Roland

Eddig ügyesek a fiatalok

A Miskolc Városi Diákönkormányzat munkáját sokan segítik, többek között az önkormányzat ifjúsági referense, Feketéné Pál Enikő. Megtudtuk tőle, hogy az ülés napjáig 27 iskola csatlakozott a szervezethez, akik közül meglátása szerint 18-20 intézmény vesz részt aktívan a munkában.

Ő úgy látja, hogy nagy a feladat, de „az elnökség eddig jól vizsgázik”. Mint mondja, „ügyesen és kreatívan” állnak a felmerülő kihívások elé, és a lelkesedésük, a befektetett idő és energia mind azt mutatják, hogy elköteleződtek a miskolci fiatalok ügyei mellett. Akárcsak a város felnőtt önkormányzata: „szakmai, anyagi és jogi segítséget biztosítunk az elképzelések megvalósításában” – írta körül az ifjúsági referens a városvezetés hozzájárulását a diákgrémium munkájához, amely nélkül súlytalanná válna az egész kezdeményezés.

Már csak a vita hiányzik

A napirendi pontok mentén Rőczei Laura elnök vezette le az ülést, amely sokban hasonlított egy városi közgyűlésre. Ami nagyon hiányzik még, az a jó értelemben vett vita, de egyáltalán ne tekintsük ennek hiányát negatívumként ezen a ponton. Új, fiatal testületről beszélünk, ahol még könnyedén gyűlhet a bátorság, főként az ismerkedés és összeszokás után.

Hudák Lilla diákpolgármester beszámolójakor

Az egyik napirendi pont, az elnökség és a diákpolgármester bemutatkozása pont erre koncentrált. Utóbbi tisztségviselő, Hudák Lilla arról is beszámolt, hogy meghívás után részt vett a Hajdú-Bihar megyei Diákönkormányzatok Szövetsége (HABIDISZ) által szervezett városi szintű diákbálon. Ez azért lényeges, mert a miskolci grémium egyik kitűzött célja megszervezni egy hasonló rendezvényt a városban – ehhez most értékes tapasztalatokat szerzett a diákpolgármester.

Változások a működésben

Ezt követően a szervezeti és működési szabályzat apróbb változtatásait szavazták meg a diákok. Elfogadták a diákpolgármester testülethez való viszonyát letisztázó passzust, lejjebb vitték általános iskola 5. osztályára a minimum csatlakozási korhatárt, illetve technikailag egyszerűsítették az elnökségi tagok megválasztásának módját. Az az ötlet azonban elbukott, hogy minimum 3 fő és mindig páratlan számban képviselje iskoláját. Maradt, hogy a mostani intézményenkénti két fő egy szavazatot adhat le oktatási intézménye nevében.

Új humánerőforrásért felelős alelnököt is kellett választania a fiataloknak, hiszen korábban Hudák Lilla töltötte be a szerepet, aki diákpolgármesteri megválasztása miatt nem tudta tovább vállalni a pozícióval járó feladatokat. Hárman jelentkeztek, ők a grémium elé állva rövid kortes-beszédet mondtak maguk mellett. A jelenlévő diákok végül a Miskolci SZC Kandó Kálmán Informatikai Technikum tanulóját, Kovács Patrikot találták legmeggyőzőbbnek, így ő lett a MIDÖK új HR-alelnöke. Emellett munkacsoportokat is felállítottak a különböző alelnöki területekhez.

Szavaztak is

Nem tétlenkednek a fiatalok

Decemberre több programot tervez-szervez a Miskolc Városi Diákönkormányzat, ezekről is szavaztak a küldöttek. Felállítják majd a város Ifjúsági Karácsonyfáját, amelyhez a díszeket az iskolák készítik el, elhelyezésüket szintén a diákok vállalták magukra. A képviselő fiatalok megszavazták, hogy a csúcsdíszt közösen készítik majd el, a MIDÖK nevében.

A hónapban adománygyűjtési akciókat szervez a felnőtt önkormányzat időseknek, óvodásoknak és a Miskolci Állategészségügyi Telep részére. Ehhez is csatlakozik a diákönkormányzat – ki-ki a maga preferenciájának megfelelő célcsoportnak gyűjtve.

Végezetül Jégkori Discoval tervezik megünnepelni a karácsonyt, zárni az évet. A kültéri jégkorcsolya pályára szervezett eseményt elméletileg – egyebek mellett – félóránkénti jégfogó és fotósarok színesítik majd.

Ötletláda

Záró napirendi pontként az „ötletdobozt” vezette fel az elnökség. Minden jelenlévő kapott egy papírt, amelyen kifejthette, hogy milyen programok megvalósulását látná szívesen Miskolcon. Emellett a kitöltő a megvalósításhoz is csatlakozhatott, ha kedve úgy kívánta.

Az látszik, hogy a nagyjából másfél hónapos működés alatt nem tétlenkedett a Miskolc Városi Diákönkormányzat és tapasztalatlanságuk, összeszokatlanságuk ellenére nagyon is talpraesetten cselekszenek a fiatalok. Kíváncsian várjuk, hogy hova futhat ki a kezdeményezés!

További hírek

Olvasnivaló