Ugrás a tartalomra

Egy délutánra újra becsengettek a perecesi általános iskolában

Cziffra Andrea
Utoljára módosítva
2022. október 02. vasárnap 18:48
Iskolatalálkozót tartottak szombaton Perecesen. Az egykori 19. számú, Kuti István Általános Iskola korábbi diákjainak egy délután erejéig újra becsengettek a Szén utcában.
perecesi osztálytalálkozó  Kuti István általános iskola
Fotók: Mocsári László

A hajdani 19. számú, később Kuti István Általános Iskola udvarán gyülekeztek szombaton koradélután a perecesi intézmény korábbi diákjai, hogy néhány pedagógusukkal kiegészülve, közösen lépjenek be a másfél évtizede zárva tartó iskola falai közé, majd újra együtt töltsenek egy délutánt, felidézve diákéveiket. 

A hagyományteremtő szándékkal megrendezett találkozóval az intézmény korábbi igazgatója, a szakmailag rendkívül elismert, növendékei körében hatalmas népszerűségnek örvendett Kuti István előtt tisztelegtek az iskola öregdiákjai. A rendezvény ötletgazdája egy korábbi növendék, Sziszák Benedekné, aki egykori iskolatársaival közösen szervezte meg a véndiák találkozót. 

perecesi osztálytalálkozó  Kuti István általános iskola

- Az iskola korábbi igazgatója, Kuti István rendkívül mély nyomott hagyott a diákokban. Mindamellett, hogy szigorú volt, rengeteg szeretetet adott. A munkássága példaértékű volt, kitartóan küzdött azért, hogy a perecesi diákok ugyanolyan minőségi oktatásban részesüljenek, mint egy belvárosi iskolában és hogy értékes embereket neveljen belőlük – méltatta az intézmény hajdani igazgatóját Sziszák Benedekné. Mint mondta, nagyon megható volt ennyi év után újra látni osztálytársait. Az iskola ballagási hagyományait felelevenítve, az öregdiákok újra elkészíthették a ballagási csoportképüket a Petőfi szobor előtt.

perecesi osztálytalálkozó  Kuti István általános iskola

Az ünnepségen mintegy kétszázan vettek részt, volt, aki az Egyesült Államokból utazott haza, hogy negyven év után találkozzon újra osztálytársaival. A rendezvénnyel szeretnének hagyományt teremteni, és minden év októberében összehívni egy délután erejéig az iskola hajdani tanulóit. 

perecesi osztálytalálkozó  Kuti István általános iskola

A rendezvény létrejöttét a városrész önkormányzati képviselője, Bazin Levente is támogatta, a Miskolci Városgazda pedig rendbe rakta, kitakarította, és előkészítette a 15 éve zárva tartó iskolát és annak udvarát az ünnepségre.

- Az esős nap is gyorsan telik jó emberekkel. Ma újra virágozhatott a Kuti István Általános Iskola családja, amelynek most én is a részese lehettem. Öröm volt látni a sok újból egymásra találó padtársat, öröm volt támogatni ezt a rendezvényt. Bízom benne, hogy tovább tudjuk vinni a szervezőkkel az iskolatalálkozót, és hagyományt teremtünk vele – fogalmazott Bazin Levente.

perecesi osztálytalálkozó  Kuti István általános iskola

Egy kis perecesi iskolatörténet

Az első perecesi egytantermes iskolát 1884-ben nyitották meg, de ez hamar kicsinek bizonyult, így 1910-re megépítettek egy új, emeletes intézményt a Szén utcában, ahol már közel négyszázan tanultak. A bányászat megszűntével a közintézmények, üzletek sorra bezártak Perecesen, de akkor még működtek az oktatási-nevelési intézményei, így az általános iskola is. Hajdani igazgatója, Kuti István a halmozottan hátrányos helyzetű településen - ahol a gyerekek 18%-a büntetett előéletű családokból érkezett -, olyan bázisiskolát teremtett, ahová az idők során pedagógusok ezrei jártak tapasztalatcserére, és amely két tanárképző főiskola hallgatóit is fogadta szakmai gyakorlatra. A Kuti-féle rendszer és módszer kidolgozása során az Országos Pedagógiai Intézet és a MTA, szorosabban Marx György akadémikus is bekapcsolódott a fejlesztésbe.

Az országban az elsők között vezette be a kabinetrendszert, és olyan eszköz-hátteret, szemléltető anyag bázist hozott létre, mely a munkáltatáson alapult, felrúgta a hagyományos tanórai kereteket, és munkáltatott. Mindezek eredményeképpen a középiskolák szívesen fogadták a Kuti-iskola végzős diákjait. Nyugdíjba vonulásával lassan minden visszarendeződött.  A hajdan nagyhírű intézmény épülete a Szén u. 11. szám alatt, 2007 óta üresen, lezárva áll. Az miskolci önkormányzat az ingatlant 2020-ban helyi védettség alá helyezte
 

További hírek

Olvasnivaló