Ugrás a tartalomra

Egy év alatt tizenötezernél is több tárgy talált új otthonra

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. október 27. kedd 18:05
A Miskolci Újrahasználati Központban a nyitás óta folyamatosan nő a kereslet és a kínálat.
Fotó: Végh Csaba


Több mint tizenötezer tárgy talált új otthonra, azaz ennyi tárgy nem vált szemétté a Miskolci Újrahasználati Központ (MÚK) első egy éves működése alatt. A központ működésével kapcsolatban tartottak sajtótájékoztatót kedden az azt működtető MiReHu Nonprofit Kft. telephelyén.

Ladányi Roland cégvezető a minap.hu-nak elmondta, a MÚK célja a kezdetek óta változatlan: felhívni a figyelmet a hulladékká válás megelőzésének fontosságára, valamint megismertetni a lakossággal a már használt, de még használható termékek értékét. 

- A mai világban kiemelten fontos az, hogy használati tárgyaink életciklusát meghosszabbítsuk, Így egyrészről a környezetet is tudjuk védeni, hiszen kevesebb hulladék keletkezik, fontos továbbá az is, hogy ezek a termékek olyan emberekhez kerülhetnek, akik esetleg nem engedhetnek meg maguknak új bútort, vagy egyszerűen csak régen vágytak egy hozzánk került termékre, de máshol nem tudták azokat beszerezni – hangsúlyozta.

Szép eredmények

Varga Andrea Klára és Ladányi Roland


Az ügyvezető elmondta még, bár a világjárvány a MÚK-ra is hatással volt, az több héten át zárva volt, ennek ellenére mégis szép eredményeket értek el. „Egy év alatt közel kétezer vásárló keresett fel minket, és egy-egy nyitvatartási napon átlagosan négyszáz termék talált új gazdára. Köztük kerékpárok, tányérok, evőeszközök, könyvek és az ágyazható bútordarabok voltak a legkelendőbbek” – sorolta Ladányi Roland, aki hozzátette: a slágertermékek között jelenleg a káposztás hordók és a konyhabútorok is megtalálhatók.

A polcra kerülő termékek utánpótlásáról a városlakók folyamatosan gondoskodnak, a hulladékgazdálkodási cég vezetőjének elmondása szerint egyre többen ajánlják fel számukra a megunt tárgyaikat. A MÚK-ba viszont a tárgyak csak átválogatás után kerülnek be, a sérült, már használhatatlan tárgyakat kiválogatják közülük. Ladányi Roland elmondta, nagy öröm számukra, hogy a központ működésének köszönhetően albérletben közös életet kezdő fiatalok vagy éppen szociálisan rászoruló családok is berendezhették otthonukat, sőt olyan esetre is volt példa, hogy a MiReHu tűzeset miatt bajba jutott családnak tudott segíteni bútorokkal, használati tárgyakkal. 

A környezettudatosság is fontos

Varga Andrea Klára, Miskolc alpolgármestere jó kezdeményezésnek nevezte a MÚK létrehozását és működtetését. „Ma már mindannyian tisztában vagyunk a környezeti- és klímaválsággal, azért, hogy Földünk élhető maradjon, mindenkinek tennie kell. Ez a központ pontosan ennek egyik módját mutatja meg, azt, hogy hogyan lehet a használati tárgyaink élettartamának növelésével csökkenteni a hulladék mennyiségét – hangsúlyozta Varga Andrea, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy a MÚK pozitív szociális hatásaira is. 

A Miskolci Újrahasználati Központ (MÚK) a MireHu Nonprofit Kft. József Attila úti telephelyén működik, minden hét utolsó munkanapján várja az érdeklődőket.

További hírek

Olvasnivaló