Ugrás a tartalomra

Egy héten belül le kell szedni a választási plakátokat

mti.hu
Utoljára módosítva
2019. november 04. hétfő 14:23
Azokon a településeken, ahol meg kell ismételni az október 13-ai önkormányzati választás szavazását, kint maradhatnak a választási plakátok: ezeken a helyeken nem érvényes a plakáteltávolításra vonatkozó szabályozás, mivel még tart a kampányidőszak.

Az önkormányzati és nemzetiségi választáson induló jelölteknek és jelölőszervezeteknek november 12-éig - tehát a szavazásnap utáni 30 napon belül - kell leszedniük a kampány időszakában közterületeken elhelyezett plakátjaikat.

Ez az előírás nem vonatkozik azonban az "újrázó" településekre, ahol jogszabálysértés miatt meg kell ismételni a szavazást. A Nemzeti Választási Iroda jelenlegi adatai szerint tíz települést érint valamilyen (képviselői, polgármesteri, megyei közgyűlési) megismételt önkormányzati választás: Komló, Pettend, Nyésta, Jászberény, Kisberény, Tarany, Lengyeltóti, Szekszárd, Litér és Várfölde. A megismételt szavazásokat november 10-ére tűzték ki a helyi választási bizottságok. Ezeken a településeken így jelenleg is tart a kampányidőszak, egészen a szavazás napjáig.

A többi településen azonban - azokon is, ahol időközi választást kell tartani - a választási plakátokat el kell távolítani november 12-éig. A választási törvény szerint a plakátokat azoknak kell eltávolítaniuk, akik azokat kihelyezték vagy akinek az érdekében elhelyezték őket. Ha a hirdetményeket nem távolítják el időben, az önkormányzatoknak kell eljárniuk. Az önkormányzatok a határidő lejárta után maguk is eltávolíthatják a plakátokat, majd ennek költségét kiszámlázhatják.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!