Ugrás a tartalomra

Egy kakukk hazafelé több mint 12 ezer kilométert tett meg

mti.hu
Utoljára módosítva
2020. május 27. szerda 12:42
Több mint 12 ezer kilométert tett meg egy kakukk hazafelé, Afrika déli vidékéről mongóliai költőhelyére tartó vándorlása alatt - írta a BBC hírportálja.

A kutatók műholdas nyomkövetővel kísérték végig az útján, amely az egyik leghosszabb, amit szárazföldi madár valaha megtett. A kakukk óceánokon, szélviharokon és 16 országon repült át, a tudósok szerint gigantikus utat tett meg.

A madár, amely nevét az Onon mongol folyóról kapta, március 20-án indult el zambiai telelőhelyéről. Tavaly nyáron mongol tudósok a brit madártani szövetséggel (BTO) együttműködve öt kakukkot láttak el műholdas nyomkövetővel a Mongolia Cuckoo Project keretében, hogy hosszú vándorlásukat megfigyelhessék. Onon volt a megjelölt madarak egyike.

A kakukk több ezer kilométert tett meg az Indiai-óceán fölött leszállás nélkül, átlagosan óránként 60 kilométeres sebességgel, átrepülve Kenya, Szaúd-Arábia és Bangladesh fölött. Ő volt az öt madár közül az egyetlen, amelyiknek hazaútját sikerült végig követni, a többiek valószínűleg elpusztultak a kimerültségtől, vagy ragadozók zsákmányává váltak.

A közösségi médiában sokan követték lelkesen Onon vándorlását és kitörő örömmel üdvözölték érkezését Mongóliába.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!