Ugrás a tartalomra

Egy tálcán: könyv és kávé

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2021. május 08. szombat 09:27
A kulturális időtöltés sztratoszférája olvasgatás mellett kortyolni egy forró italt: ezt kínálja Miskolc egyetlen libresszója.
fotók: Juhász Ákos

Ha azt írnánk, új üzlettel bővült a sétálóutca, csak félig lenne igaz. Régi üzlet folytatja ugyanis megújult életét a színház melletti utcasarkon. Az Antikváriumban libresszó várja a vendégeit a nyitás óta. Ez a kifejezés gyakorlatilag egy olyan könyvesboltot takar, ami kávézó is egyben.

- Évek óta formálódott az ötlet – meséli Vanyó Judit, az Antikvárium Kávézó vezetője. – Külföldön régóta élő dolog, hogy ugyanabban az üzletben működjön egy könyvesbolt és egy kávézó is. Errefelé azonban ez kuriózumnak számít. Nagyszülőktől hallottam csak történeteket, hogy a 70-es években hasonló bolt működött a Selyemréten.

Értékmentés

A libresszó célja nem csak az volt, hogy ezzel a nálunk kuriózumnak számító stílussal csalogassák be a vendégeket. Szerették volna megmenteni az Antikváriumot is, ami a miskolci sétálóutca egyik régi, kedvelt eleme.

- A korábbi tulajdonossal többször beszélgettünk erről az ötletről. Ő azt mondta, nemsokára nyugdíjba megy, és akkor átadja a terepet. Az Antikvárium az eddigi formájában nem tudta fenntartani magát: ha másnak adta volna el, biztos, hogy másképp alakul az üzlethelyiség sorsa. Úgy gondolom, egy megyeszékhelynek fontos, hogy legyenek olyan kulturális örökségei, amik valamilyen formában emléket állítanak a múltnak. Az Antikváriumot szerintem érdemes megmenteni – ha ennek az a módja, hogy részben kávézóvá alakul, akkor úgy.

Gutenberg és café latte

Ott jártunkkor egy hölgy, aki előtte a polcokat böngészte, a pultnál feltette azt a kérdést, ami a boltban mostanság leggyakrabban előkerül: itt lehet könyveket venni még?

- Igen, lehet. Sőt! Reméljük, a mostani nyitás nem csak átmeneti állapot. A tervünk az, hogy olyan hely legyünk, ahová az ember nem csupán könyvet vásárolni jön be, vagy meginni egy kávét, de össze is köti a két tevékenységet. Szerencsére nem ritka, hogy valaki betér, szétnéz, vesz egy könyvet, majd leül, és elkezdi lapozni egy ital mellett. Ez adja a hely igazi hangulatát. Na meg az eredeti formájában meghagyott belső.

A mozaikos fal és a többi belső elem, amit a könyvvásárlók megszokhattak, továbbra is megmaradt, ahogy az antikvárius hölgy is ugyanaz harminc éve: minden polc tartalmát úgy ismeri, mint a pincérek a kávékat, italkészletet. Az üzlet továbbra is kereskedik, fel is vásárol, bár szelektál a könyvek között.

- Manapság az interneten rengeteg dolog elérhető. Ezért fontos, hogy olyan köteteket tartsunk, és olyan témákat célozzunk meg, ami a leginkább érdekli az embereket. Furcsának tűnhet, de rengetegen keresnek szépirodalmat, ifjúsági- és gyermekkönyveket, kalandregényeket, útikönyveket. A lexikonokat, amik régen igen keresettek voltak, ma már közel sem viszik annyira, hiszen néhány kattintással elérhetőek a legfrissebb szószedetek.

Vanyó Judit szerint a könyvek és a kávé nagyjából ugyanolyan mértékben csábítják be a vendégeket az első hét tapasztalatai szerint.

- Voltak, akik úgy ültek be, hogy azelőtt még soha nem jártak az Antikváriumban. Mások visszajáró vendégként érkeznek, és megörülnek a kávézónak.

További hírek

Olvasnivaló