Ugrás a tartalomra

Egy új génterápiával elősegíthető a bénulásból való teljes felépülés

liner.hu
Utoljára módosítva
2021. január 17. vasárnap 16:34
Mindezidáig úgy tűnt, hogy a gerincsérülések egész életre szóló bénulással járhatnak, a legújabb kísérletek alkalmával azonban sikerült felépíteni a balesetek során károsodott idegrostokat.
Forrás: pixabay.com

Az idegszövetekben található úgynevezett axonok közvetítik az izmokból az agyba, valamint onnan vissza a mozgással és érzékeléssel kapcsolatos információkat a szervezetben. Ha a gerinc megsérül, akkor ez a kommunikációs vonal megszakad, és mivel az axonok képtelenek újranöveszteni magukat a központi idegrendszerben, ezért bekövetkezik a paralízis.

A Ruhr-Universität Bochum Sejtfiziológiai Karának tudósai Dietmar Fischer professzor vezetésével az emberiség történelme során először el tudták érni, hogy egy korábban teljesen lebénult egér újra mozoghasson, hála a genetikailag módosított hiper-interleukin-6 proteinnek.

A Nature Communications tudományos folyóiratban közzétett kutatásból kiderült, hogy a szakemberek vírusokkal juttatták el ezt a fehérjét a specifikus idegsejtekhez, a motoneuronokhoz, ahol végül irányító szerepet töltöttek be.

A génterápia hatásosnak bizonyult, ugyanis már az első néhány idegsejtnél megfigyelték, hogy az axonok regenerálódása az aggyal párhuzamosan a gerincvelőben is beindult. Szinte csodával határos módon a lebénult állatok a folyamatos fehérje-utánpótlás végeztével körülbelül 2-3 hét alatt teljesen felépültek.

Mivel az eljárás eddig csupán kísérleti rágcsálók esetében bizonyult sikeresnek, ezért Fischer és társai belekezdtek a hiper-interleukin-6 további vizsgálataiba és genetikai szerkezetének módosításába annak érdekében, hogy az embereknél is alkalmazni lehessen a terápiát.

„Ha sikerül tovább változtatnunk a proteinen, azzal komoly áttörést érhetünk el az orvostudományban. Az elkövetkező kísérleteink megmutatják majd többek között, hogy van-e lehetőség arra, hogy ez a módszer embereknél is bevethető legyen” – nyilatkozta.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!