Ugrás a tartalomra

Egyre aktívabbak a perecesiek, ha szemétgyűjtésről van szó

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. május 08. szombat 14:40
Ezúttal a Bakoshegy délkeleti oldalán, a Csillepálya utca és az Ucekaj dűlő találkozásának környékén szedték össze a szemetet perecesi önkéntesek szombat délelőtt.

Töméntelen mennyiségű műanyag flakon, háztartási hulladék és autógumi, törött boros üveg, sőt rommá zúzott redőny is előkerült a bokros domboldalról – láthatóan régóta és üzemvitelszerűen hordhatták ide a szemetet.

Fotó: Mocsári László

– Ezek miatt mondom azt, hogy rövidtávon pesszimista, hosszútávon viszont optimista vagyok – vakarja meg a fejét a szervező Serbán Zsolt bükki tisztasági nagykövet, amikor arról érdeklődünk, valóban tapasztalható-e pozitív változás a környezetvédelem terén. – Hogy kevesebb szeméttel és szemetelővel kell-e megküzdenünk, az hosszú folyamat eredménye lesz. Örömmel látom azonban, hogy egyre több, a maihoz hasonló akciót szerveznek, akár önkormányzati, akár civil részről. Ez bizakodásra ad okot, ahogy az is, hogy nemcsak az akciók, de a résztvevők száma is szépen növekszik.

A világban tapasztalt folyamatokat is számba véve a bükki tisztasági nagykövet megállapítja: látható egyfajta trend, a Föld lakossága egyre környezettudatosabb. – Látható ez a trend, ami ráadásul egy jó trend megítélésem szerint. Kérdés persze, meddig tartjuk fenn. De ez csak rajtunk múlik – fogalmaz, miközben átvesz az egyik önkéntestől egy autó gumit, majd bedobja a kisáruszállító csomagterébe.

– Én mindenesetre minden fórumon a környezetvédelem fontosságát hangsúlyozom. Hogy szélmalomharc lenne? Ezzel tisztában vagyok. De szerintem át fog billenni az emberek gondolkodása. Magam is azt tapasztalom, hogy szerencsére egyre többen olvassák honlapomat, és egyre több a követőm a tisztább Bükk megteremtéséért létrehozott nyilvános Facebook-csoportomban. És fejleszteni akarom újabb tartalmakkal a YouTube-csatornámat is, vannak erre ötleteim.

A szombati szemétszedést is közösen tartották meg a terület önkormányzati képviselőjével. Bazin Levente feleleveníti, hogy néhány héttel ezelőtt, szintén Perecesen mintegy harminc köbméter szemetet szedtek össze.

– Most annyival bonyolultabb volt a helyzet, hogy a két konténert a napközis tábor mögött kellett hagynunk, ami jó egy kilométerre van innen. Így tehát a zsákokba összegyűjtött szemetet autóval kellett leszállítanunk – részletezi, hozzátéve: képviselői alapja terhére zsákokat, kesztyűket is biztosított a résztvevőknek.

– Azt tapasztalom, hogy egyre többen csatlakoznak hozzánk. Az első szemétgyűjtésekhez képest gyakorlatilag megtriplázódott a résztvevők száma, ma közel negyvenen voltunk jelen. Ez nagyon örömteli – mondta Bazin Levente, aki elárulta: az akciósorozatot folytatják Pereces más részein is.

További hírek

Olvasnivaló