Ugrás a tartalomra

Együtt nyitottak kaput az emberek számára

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2020. augusztus 05. szerda 18:55
Ismerkedős, beszélgetős délutánra invitálták az Avas lakóit a helyi közösségi szervezetek.

Míg a vitákban legtöbbször keresni kell a közös nevezőt, addig az Avason jól látható helyen, pavilonok, sátrak és különböző programok kíséretében találhattak rá az ott lakók. Közös Nevező címmel szerveztek ugyanis megmozdulást a városrész közösségi tereit működtető intézmények szerda délután, melynek célja a helyiek megszólítása volt. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat avasi játszóterének, az Ökumenikus Segélyszervezet közösségi pontjának, a Dialóg Egyesület közösségi kávézójának, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár – Móra Ferenc Könyvtárának, valamint a MESZEGYI közösségi terének munkatársaival, önkénteseivel, illetve hozzájuk kapcsolódó csoportokkal ismerkedhettek meg a járókelők.

Fotó: Juhász Ákos

- Több közösségi tér is létrejött az idők során az Avas lakótelepen – mondta lapunknak Papp Dénes közösségi referens, aki szerint lassan megalakult az összefogás igénye is.

- Úgy gondoltuk, fontos, hogy együtt is nyissunk az emberek felé, összefogva, mint avasi közösségi terek. Szerencsés dolog, hogy annyira különböző módokon működünk, ami által – mind életkorban mind szociális téren – nagyon sokakat tudunk együtt megszólítani.

Az első ilyen rendezvény

A szervezetek kivonultak egy együtt töltött, ismerkedős, beszélgetős délutánra invitálva a városrész lakóit. Volt olyan hölgy például, aki a helyszínen döbbent rá, hogy nem messze tőle működik egy könyvtár.

- Alapvetően nem az volt az elsődleges célunk most, hogy azok számára kínáljunk programot, akik aktívan látogatják a közösségi tereket és az eseményeket, hanem az, hogy felhívjuk az avasiak figyelmét az általunk kínált szolgáltatásokra – beszélt a Közös Nevezőről Papp Dénes.

Társasjátékok, csináld magad zsíros kenyér, limonádé és kellemes beszélgetések: a könnyed hangulat uralta a 23-as Posta melletti „piacot”. Az eseményt az itt élőkre szabták: az Avasi Fotókör mini kiállítását is szemügyre vehették az érdeklődök, miközben egy helyi konyhakertben termelt friss zöldségeket ropogtattak a zsíros deszka mellé.

- A helyi emberek bevonásával szeretnénk helyi problémákra reagálni – mondta Sélley Andrea közösségfejlesztő, aki beszélt az esemény hátteréről, a folyamatos építkezésről. – Tíz éve indult itt a közösségfejlesztő munka. Akkor azért küzdöttünk, hogy legyenek közösségi terek az Avason. Ezt elértük. Most szeretnénk folytatni a munkát: segíteni az emberek közötti kapcsolatot, a helyi ügyekről való közös gondolkodást.

A magány a fő probléma

- Az itt élőkkel folytatott mélyebb beszélgetések során általában eljutunk oda, hogy a magányosság és a kapcsolatok hiánya gyakori probléma. Civil szervezetekként talán a legfontosabb, amit tehetünk, hogy összehozzuk az embereket – véli Sélley Andrea.  

 

 

 

További hírek

Olvasnivaló