Ugrás a tartalomra

Elképesztő jégvihar zúdult Guadalajarára

szeretlekmagyarorszag.hu
Utoljára módosítva
2019. július 02. kedd 15:00
A szakértők elmondták, pontosan miért alakulhatott ki a második legnagyobb mexikói városban ilyen pusztító jégeső – írja a szeretlekmagyarorszag.hu.

Soha nem látott mennyiségű, vastag jég zúdult a mexikói Guadalajara városára, vasárnap. A vihar hirtelen csapott le, körülbelül hajnali 1:50 és 2:10 között, amikor a hőmérséklet 22 fokról 14-re zuhant.

Az ország második legnagyobb településének hat külvárosát is 1,5 métert meghaladó vastagságú jégtakaró borította be. A hatóságok több bejelentést is kaptak áradásról és veszélyes, kidőlt fákról, de kétszáz ház és több tucat gépjármű is megrongálódott.

A szakértők szerint a klímaváltozás miatt egyre emelkedő hőmérséklet, a nagy tengerszint feletti magasság (a város a tenger szintje felett 1550-1650 méterrel terül el) és még néhány „rendkívüli" összetevőnek köszönhető az extrém jégvihar.

Mivel Guadalajarában a hétvégén 32 fok körüli hőséget mértek, elég párás és nedves volt a levegő ahhoz, hogy ilyen durva jégeső alakulhasson ki. Ráadásul mivel több mint 1500 méterrel a tengerszint felett van a város, közelebb is van a fagyszinthez, ezért gyakrabban előfordulhat, hogy nagy darabokban esik a jég - magyarázta a New York Postnak James Andrews, az Accuweather meteorológusa.

„Ebben az esetben viszont a vihar intenzitása és a leesett jég mennyisége a megdöbbentő" - tette hozzá. „Ha ilyen intenzitással esik jég és eső egyszerre, ráadásul ugyanazon a területen hosszabb ideig, hatalmas pusztítást tud okozni."

A meteorológus szerint önmagában a jókora jégdarabok nem is lettek volna olyan vészesek, ha a város földrajzi helyzete miatt nem alakultak volna egy összefüggő folyammá, amely a dombos-lejtős területnek köszönhetően úgy zúdult rá az utcákra és az épületekre, mint egy megáradt folyó.

(Címlapkép: AFP/ULISES RUIZ)

További hírek

Olvasnivaló