Ugrás a tartalomra

Elkészült Miskolc büszkesége – felépült a Lévay Sportközpont

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. augusztus 29. csütörtök 08:47
Vasárnap adják át az uszodát és sportpályát is magába foglaló létesítményt, most projektzárót tartottak. Ábrám Tibor visszatekintett az elmúlt másfél évre, a beruházás főbb eseményeire. A Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon régi tornacsarnoka lebontásának és az új sportközpontja felépítésének összköltsége 2,37 milliárd forint volt.
Fotó: Végh Csaba

Az új épületnek van olyan része, ahol ötszintes, hasznos alapterülete 3400 négyzetméter – sorolta a paramétereket Ábrám Tibor, a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon igazgatója a projektzáró ünnepségen. – A Dunától keletre párját ritkítja, de kevés olyan hely van még Magyarországon is, ahol egy ilyen, kétszintes sportközpontot építettek fel. Több mint tíz éve álmodtuk meg ezt az épületet. 2015-ben pályázatot írtak ki, egy év múlva benyújtottuk a pályázatot, 2018 februárjában kezdődött meg az előző, 645 négyzetméteres alapterületű tornaterem bontása, az új épület alapkőletétele ugyanezen év júniusában volt, majd kevesebb mint másfél év múlva el is készült, határidőre az új sportcsarnok – emlékezett vissza az igazgató, aki elmondta, az uszodába a Rákóczi utcáról térhetnek be a látogatók, a 40x20-as, sportversenyekre is alkalmas kézilabda pályát pedig a Papszerről lehet megközelíteni.

A beruházással megvalósítható volt, hogy a Rákóczi utcai műemléki környezetbe nem illő mezőpaneles, vasbeton előteres, meglévő tornatermet elbontsák, és helyette felépítsenek egy többfunkciós sport- és szabadidő központot, amit nemcsak a Lévay tanulói használnak majd, hanem a miskolciak is. – Hétköznaponként reggel fél 6-tól két órán át, este pedig 6-tól 9-ig áll bárki rendelkezésre az uszoda, ami szombatonként is nyitva lesz reggel fél 6-tól 10-ig, majd délután 5-től 9-ig – mondta el Ábrám Tibor. – Iskolai keretek között a Lévay tizennyolc osztályán túl különböző idősávokban használják majd a négy református általános iskola tanulói és a Miskolc Városi Sportiskola növendékei.

A úszómedence 25x13,50 méteres, vízmélysége pedig 1,30 – 1,60 méteres.

A fejlesztés célja többek között egy olyan közösségi tér kialakítása, amely alkalmassá teszi az iskolát kulturális és sportprogramok befogadására, valamint arra, hogy regionális tudásközponttá váljon.

A 2,37 milliárd összköltségű beruházás 947 millió forintos uniós támogatásból, valamint kormánytámogatásból és az iskolát fenntartó Tiszáninneni Református Egyházkerület anyagi hozzájárulásából valósult meg.

Az ünnepélyes projektzárón Ábrám Tibor a kivitelezőkkel kezdeményezett kerekasztal-beszélgetést, ami után úgy fogalmazott, az átadó ünnepségre szeretettel várják a miskolciakat is, mert szeptember 1-jén, vasárnap délután 4 órától nemcsak a Lévay Sportközpontban tartják meg ezt az ünnepséget, hanem egyidejűleg a Művészetek Házában is, ahol kivetítőn következik az eseményeket.

További hírek

Olvasnivaló