Ugrás a tartalomra

Elkészült a Miskolci Autista Alapítvány támfala

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. február 22. hétfő 10:35
A létesítmény bámulatos összefogásnak köszönhetően valósult meg: dolgoztak rajta a DVTK szurkolói, vállalkozók, sőt a városvezetés képviselői is. A munkát végül miskolci diákok és pedagógusok fejezték be, ők december óta hét alkalommal önkénteskedtek a Csermőkei úton.

Diákok és tanáraik fejezték be annak a támfalnak az építését, amely a Miskolci Autista Alapítvány Csermőkei úti lakóotthonát és az ott élő 50 súlyosan sérült autista fiatalt védi. A munkálatok utolsó fázisa decemberben kezdődött és február 19-én pénteken fejeződött be.

Finisben az autisták támfala - Mocsári László képgalériája

Az utóbbi hetek önkéntes munkáját koordináló Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház (CSEÖH) irodavezetője a minap.hu-nak elmondta, a hét önkéntes akciónap során körülbelül 170-en több mint 500 munkaórát dolgoztak a nemes ügyért.

Jernei Péter, háttérben a Kandós önkéntesek egy csoportja. Fotó: Mocsári László

- Az önkéntesek között jelen voltak a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium cserkészei, és szinte egy emberként mozdult meg a Miskolci Szakképzési Centrum is. Érkeztek diákok a Berzeviczy Gergely Technikumból és a Martin János Szakközépiskolából, a Baross Gábor Üzleti és Közlekedési Technikum vezetése sok diákot és a fél tanári kart is mozgósította. A Bláthy Ottó Villamosipari Szakgimnáziumából háromszor a Kandó Kálmán Informatikai Technikum pedig kétszer vett részt a jótékony akcióban – sorolta Jernei Péter.

Az autista alapítvány szálláshelyét tehát mostantól egy több mint három méter magas kőfal védi. Bohus Viktória projektvezető emlékeztetett, a támfalat annak idején az az érintett fiatalok és azok szülei kezdték építeni a falat szabadidejükben és hétvégéken, saját erőből azonban nem tudták befejezni a feladatot.

Ekkor kértek segítséget a miskolci önkormányzattól, melynek mozgósítására, a DVTK szurkolói csapatai segítettek be, de dolgozott a támfal felépítésén Varga Andrea, Miskolc alpolgármestere, valamint Szarka Dénes és Szopkó Tibor, a Velünk a Város önkormányzati képviselői is. Később pedig vállalkozók, adományozók is csatlakoztak a felhíváshoz.

- Nagyon hálásak vagyunk mindenkinek a segítségét, viszont az önkéntes ház munkatársainak és a hozzájuk csatlakozó diákoknak, tanároknak külön is köszönöm a munkájukat, hiszen decemberben nekik köszönhetően kapott új erőre a munka, az ötvenméteres támfal körülbelül felét ők építették fel úgy, hogy ha kellett sárban, hóesésben, fagyban is dolgoztak értünk – mondta a projektvezető.

Bohus Viktória

Bohus Viktória elmondta, a most elkészült munkálatoknak köszönhetően egy komoly fenyegetés hárult el. A szerveződés vezetői most abban bíznak, hogy tudnak még tovább mozgósítani, hogy a vízelvezetés és a tereprendezés is elkészülhessen a székhely környékén, hiszen ez jelentene teljes biztonságot.

 

A Miskolci Autista Alapítványt 1992-ben a Miskolcon és környékén élő autizmussal élő fiatalok szülei hozták létre, hogy egy specifikus otthon létrehozásával a hiányos szociális ellátórendszerben addig csak sodródó autizmussal élő és értelmi fogyatékos fiatalok számára elhelyezést, teljes körű ellátást, szolgáltatást; képzési és foglalkoztatási lehetőséget nyújtsanak. Az Autisták Házát a Varga-hegyen, a Csermőkei úton alakították ki.

További hírek

Olvasnivaló