Ugrás a tartalomra

Engedély nélkül bontották és szállították el az Aranyszarvas patika bútorzatát

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. január 16. csütörtök 13:11
Az önkormányzat által nem ismert helyre szállították a bútorokat.

A városháza által csütörtökön kiadott közlemény emlékeztet: a Bigatton Kft. és Miskolc önkormányzata között régóta húzódó jogvita áll fenn az Erzsébet tér 2. szám alatti épületben lévő Aranyszarvas Patika bútorzata kapcsán. Bírósági iratbetekintés során jutott ma az önkormányzat tudomására, hogy a Bigatton Kft. arról tájékoztatta a végrehajtót, hogy a védett berendezést engedély nélkül, a bírósági végrehajtás mellőzésével 2019 novemberében önhatalmúlag szétszerelte, és saját telephelyére, az önkormányzat által nem ismert helyre szállította.

Fotó: Mocsári László

– Sajnálatos módon az elszállításra vonatkozó elképzeléseibe a Bigatton Kft. az önkormányzatot sem egyidejűleg, sem pedig a végrehajtás önkényes foganatosítását követően nem avatta be, arról tájékoztatás nem adott – emeli ki a közlemény.

Az Aranyszarvas Patika berendezése védett tárgyegyüttes, és az Erzsébet téri műemléki ingatlan tartozéka, ezért jogszabályi védelemben részesülnek. Mind az ingatlan, mind pedig a patika berendezésére vonatkozóan be kell tartani a kulturális örökség védelméről szóló törvényt, valamint a vonatkozó kormányrendeletben foglalt rendelkezéseket.

Ezek szerint: „A védett műemléki értéket épségben, jellegük megváltoztatása nélkül kell fenntartani. A nyilvántartott műemléki érték, műemlék esetében a fenntartási, jókarbantartási kötelezettség a rendeltetésszerű és biztonságos használathoz szükséges műszaki állapot fenntartásán túlmenően kiterjed az azok sajátos értékeit képező építészeti, képző- és iparművészeti, valamint kertépítészeti alkotórészeire és tartozékaira, felszerelési tárgyaira.”

A fentieken túlmenően a berendezés esetleges szétszedése, elszállítása a törvény alapján a Miniszterelnökség Műtárgyfelügyeleti Hatósági Főosztályának engedélyéhez kötött.

A felelősségre vonás érdekében az önkormányzat a szükséges eljárásokat megindítja.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!