Ugrás a tartalomra

Ennek nem fognak örülni az Avason (sem)

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. január 27. péntek 15:20
A társasházak fenntartási, karbantartási költségei is növekednek, ezért a közös költség emelésére van szükség – erről beszélt az Indexnek Molnár Sándor, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének főtitkára.

Ha a társasházak meg akarják őrizni a pénzük reálértékét, akkor emelni kell a közös költségeken – szögezte le a lap megkeresésére a gyakorló közös képviselő. Molnár Sándor kifejtette, a közös költség elemei közé tartozik az áramdíj, a vízdíj, a szemétdíj, a takarítás, a biztosítás, valamint a felújítási alap és a karbantartás is. Emellett sok házban van kertész, gondnok, valamint lift is üzemel. Ezekből a tételekből csak a víz és a szemét díjának összege nem emelkedett.

Arra is felhívta a figyelmünket, hogy sok takarító, karbantartó, kertész vagy gondnok katás vállalkozóként dolgozott, az adózási forma módosítása után viszont nem számlázhatnak társasházaknak, a vállalkozási forma megváltoztatását követően árakat kellett emelniük. A karbantartások anyagárai is emelkednek, amivel szintén tovább drágul egy-egy szükséges javítás. Ráadásul a vállalkozók a benzinárat, és ha van, akkor a telephely energiaköltségeit is megpróbálják beépíteni az árakba.

Molnár Sándor úgy látja, hogy a közös költség 20-30 százalékos emelésére van szükség. Ha ezt nem lépi meg egy társasház, erodálja a meglévő megtakarítását, vagy az épületre fordítható kerete lesz kevesebb.

Kiemelte, a költségeken spórolni nem lehet; nem állíthatják le a liftet, nem kapcsolhatják le a világítást.

Lapunknak már tavaly szeptemberben jelezték társasházkezelők, hogy a közös költségek emelésére lesz szükség idén. Az Elenic Kft.-től Gyöngyösi Gábor közösképviselő azt mondta, a lakók pénztárcáját terhelheti majd a katás adózás kivezetése.

„A társasházak szolgáltatói – vízvezeték- és villanyszerelők, takarítók – többsége is ezt a vállalkozási formát választotta. Nekik megszűnt ez a lehetőség, ami miatt vállalási árnövekedést látunk. Ezt a társasházaink már nem fogják tudni kigazdálkodni. Mindenféleképpen szükséges lesz a közös költség mértékének növelése” – mondta.

A Központi Társasházkezelő Kft. tulajdonosa, Szemcsák Miklós úgy fogalmazott, az infláció mértéke fölött kellene emelni, hogy legyen megtakarítása a társasházaknak - ezt azonban véleménye szerint sehol nem fogja tudni átvinni a közösképviselő.

- Látjuk, hogy mindennek emelkedik az ára, egyszerűen nem tudnak ennyi kiadást kezelni a magyarok - mutatott rá.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!