Ugrás a tartalomra

Évtizedekre dőlhet el Miskolc fejlesztési sorsa

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2021. szeptember 29. szerda 15:40
Több mint harmincmilliárd forintnyi fejlesztési forráskeret előtt áll a város az elkövetkezendő hét évben - a témával kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót szerda délelőtt Szopkó Tibor alpolgármester.
Fotó: Beregi László

2027-ig a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) kiemelt és fenntartható városfejlesztésre kijelölt települései között, az eddig elfogadott megyei programok alapján, a harmadik legtöbb pénz Miskolcra fog érkezni – mondta el Szopkó Tibor, kiegészítve: nominálisan ez kevesebb, mint az az előző hét évben volt. - A program prioritásai mentén a helyi gazdaságot, a turizmust, a fenntarthatóságot érintő, valamint energetikai, humán-szociális és városrehabilitációs célú fejlesztések valósulhatnak meg – ismertette.

Az alpolgármester kitért arra is, hogy az elmúlt napokban közzétett, az uniós fejlesztési irányelvekhez illeszkedő kormányhatározat révén Miskolc előtt megnyílt a lehetőség, hogy ne csupán önállóan, hanem várostérségével és agglomerációjával együttesen pályázzon a terület- és településfejlesztési támogatásokra. – Terveink között szerepel, hogy olyan további operatív programokat célozzunk meg, melyek a közlekedési, az energetikai és például a Miskolc esetében különösen fontos vízbázisvédelmi fejlesztések megvalósítását segítse – taglalta.

- A tervezőapparátus idevonatkozó javaslatait és elképzelt koncepcióját már átadta az irányítóhatóságoknak, melyek felől egyeztetés zajlik, mennyire megalapozottak – tette hozzá.

Miután a már elnyert, az EU-s és hazai forrásból származó 31,35 milliárdos összeg kizárólag fejlesztési célokra fordítható, így a városvezetésben komoly, átgondolt, előremutató és professzionális munkát végeztek az elmúlt egy évben – jelentette ki a politikus. - Az előkészítéshez szükséges forrásokat még nem rendelték a tételek mellé, ezért mindez rövidtávon Miskolc szempontjából kiadásokkal fog járni, azaz a város működési költségei átmenetileg még növekedhetnek is, azonban távlatosan és komoly reményekkel tekintünk az elkövetkezendő hét évre, hiszen ezek a fejlesztési pénzek jövőbeni évtizedeinket fogják meghatározni - ecsetelte.

- Folyamatban van az úgynevezett Fenntartható Városfejlesztési Stratégia kidolgozása, amely a konkrét fejlesztési irányokat hivatott meghatározni – tudatta Szopkó Tibor, továbbá leszögezte: a mindezzel kapcsolatos vita és háttérmunka már zajlik, a közgyűlési döntést pedig társadalmi egyeztetés fogja megelőzni.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!