Ugrás a tartalomra

Ezt a darálást törvény írta elő

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. július 04. hétfő 12:41
Megsemmisítették hétfőn az április 3-ai országgyűlési választás és országos népszavazás iratait Miskolcon.
Fotók: Mocsári László

A törvény azt írja elő, hogy 90 nappal a voksolás után meg kell semmisíteni a választási az iratokat. Hétfőn ez megtörtént, eddig a napig a polgármesteri hivatal egyik lezárt, lepecsételt helyiségében őrizték a bedobozolt iratokat: az ajánlóíveket, a szavazólapokat, az ellenőrző lapokat, a szavazóköri névjegyzékkel kapcsolatos kérelmeket, az azok elbírálása során keletkezett döntéseket, a szavazóköri névjegyzéket, a mozgóurnát igénylő választópolgárok jegyzékét, a külképviseleti névjegyzéket, a levélben szavazók névjegyzékét.

Egészen hétfő reggelig senki sem léphetett a közgyűlési terem melletti helyiségbe. Hogy ez valóban így volt, érintetlenek a pecsétek az ajtón, azt a rendőrség random ellenőrizte az elmúlt hónapokban.

Az önkormányzatok szabadon dönthetnek arról, hogy milyen módszerrel semmisítik meg az iratokat, egy kikötés van, hogy azt helyreállíthatatlan módon kell megtenni.

- A megye 1-es és 2-es egyéni választókerület 129 szavazókörének iratai kerülnek most be a gépbe. Külső helyszínen, a Petőfi utcában egy nagyteljesítményű berendezéssel hajtjuk végre a megsemmisítést - mondta el érdeklődésünkre Kovácsné Omar Leila, a Helyi Választási Iroda tagja.

A több tucatnyi dobozt áruszállító kocsira pakolták, így szállították át a leragasztott dobozokat a Petőfi utcára, az egykori házasságkötő teremnél található darálógéphez. Itt aztán apránként, szinte lapról lapra dobálták be a megsemmisítésre váró iratokat a gépbe.

Egyedül a választási jegyzőkönyveket nem darálják be ilyenkor - ezek első példányait a Magyar Nemzeti Levéltárban őrzik tovább.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!