Ugrás a tartalomra

Ezt tegyük, ha vadállattal találkozunk az úton!

Miskolc TV/minap.hu
Utoljára módosítva
2021. január 28. csütörtök 13:16
Egy semmiből felbukkanó szarvas vagy az autó elé kirohanó vaddisznó - sok sofőr rémálma az időnként elkerülhetetlen vadgázolás. Csak az elmúlt héten volt olyan nap a megyében, amikor huszonnégy óra alatt négy különböző helyszínen is hasonló esetek történtek. A hideg idő miatt az állatok ilyenkor nehezebben találnak táplálékot és többet mozognak, gyakran keresztezve az autóutakat. Ezért a rendőrség fokozott óvatosságra int.

Számos videó található a neten: napsütéses idő, jó látási viszonyokkal, aztán szinte a semmiből bukkan fel a szarvas a kétsávos út mellett, amin egy jókora ugrással kel át. A sofőrnek szinte ideje sem volt reagálni. 
Egy másik videóban látszik, hogy hiába az autó világítása a sötétben, az utolsó másodpercben feltűnő állatot nem lehetett kikerülni. A téli hónapokban a közutakon gyakran történnek hasonló esetek.

A téli időszakban csapatokban járnak a szarvasok táplálékot keresve. A miskolci állatkert szakembere a Miskolc Televíziónak arról is beszélt, hogy mivel a vadállatok az erdőben érzik magukat biztonságban, ezért ha utak közelébe tévednek, igyekeznek ott minél előbb áthaladni. – Ezért fordul elő, hogy egy hirtelen ugrással teremnek az autók előtt. Másrészt nem tudják felmérni a jármű sebességét, főleg egy reflektorral érkezőnél. A nagy fénytől megijednek és igyekeznek minél előbb elhagyni az utat – mondta Veress Tamás gyűjteményi vezető.

Az elmúlt héten B.-A.-Z. megyében volt olyan nap, amikor négy különböző helyen is őzeket gázoltak el. A rendőrség arra hívja fel a figyelmet, hogy a téli hónapokban ezért is érdemes még körültekintőbben közlekedni, és fontos, hogy a sofőrök ilyen helyzetekben is megőrizzék lélekjelenlétüket, az állattal való ütközés ugyanis az autósokra és a többi közlekedőre is veszélyes lehet. Janasóczki Attila, a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint fokozottan kell figyelni az úttest szélét is. – Ha ott mozgást látunk, akkor mindenféleképpen lassítsunk! Hogyha az úttestre kilép elénk a vad, akkor legtöbbször meredten néz a fényszóróba, ez tulajdonképpen elvakítja az állatot, illetve nem látja a járművünknek a mozgását. Ilyenkor dudáljunk, a hangjelzésre ugyanis általában megugrik a vad.

Fontos tudni, hogy az állat elütése közúti balesetnek számít, ezért kötelező kihívni a rendőrséget. Az elpusztult vadat nem szabad hazavinni. Mivel a vadállomány az állam, illetve a vadásztársaság tulajdona, így annak elszállítása lopásnak minősül.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!