Ugrás a tartalomra

Fegyveres merénylet történt két mecsetnél Új-Zélandon, legkevesebb 40 halott

hirado.hu
Utoljára módosítva
2019. március 15. péntek 08:25
Két mecsetnél összesen legalább negyven ember vesztette életét fegyveres merényletben az új-zélandi Christchurchben. A legfrissebb hírek szerint négy embert: három férfit és egy nőt őrizetbe vettek.

Az Otago Daily Times új-zélandi hírportál ugyanakkor olyan részleteket közölt, amelyeket a hatóságok vélhetően még bizalmasan akarnak kezelni. Az egyik, valószínűleg ausztrál születésű elkövető a Facebookon élőben közvetítette saját gyilkos tettét.

A két mecset közel, mindössze néhány kilométerre fekszik egymástól. A portál úgy tudja, hogy a közelben egy gépkocsiban bombát találtak, és az egyik fegyverest egy kórház előtt fogták el.

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök sajtóértekezletén kijelentette: „Ez Új-Zéland egyik legsötétebb napja.” Hozzátette: rendkívüli kegyetlenséggel elkövetett, példa nélkül álló erőszakos cselekményről van szó. A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy mindenki maradjon otthonában, és az iskolákat is bezárták.

A kezdeti hírek bizonytalanok voltak

Ismeretlen tettes tüzet nyitott pénteken Christchurch új-zélandi város egyik mecsetjében, többen életüket vesztették – jelentette a helyi sajtó a rendőrség Twitter-bejegyzésére hivatkozva. Újabb bejelentés szerint egy másik mecsetben is volt lövöldözés, egy személyt pedig őrizetbe vettek.

Az első hírügynökségi jelentések még nem szóltak arról, hányan haltak meg, szemtanúk által adott információk alapján annyit lehet csak tudni, hogy egy katonai egyenruhába öltözött férfi belépett a mecsetbe, majd több tucat lövést lehetett hallani, ezután embereket lehetett látni, amint kiszaladnak az utcára. A fegyveres elmenekült a helyszínről.

Az új-zélandi rádió szerint a merénylet pillanatában mintegy 300 ember tartózkodott az imahelyen. Musztafa Faruk, a helyi muzulmán közösség egyik szóvivője szerint mintegy ötszázan voltak a mecsetben. Kiderült, hogy egy bangladesi krikettcsapat is a helyszínre tartott, de még nem szálltak le a buszról, így közülük senkinek sem esett baja.

A rendőrség felszólította a lakosokat, hogy a következő órákban ne menjenek ki az utcára, és az iskolákat bezárták. Twitter-bejegyzésben közölték: a hatóságok minden erejükkel próbálják kezelni a rendkívül veszélyes helyzetet, mivel a fegyveres elkövető továbbra is szabadon van. Később arról érkezett hírt, hogy egy személyt őrizetbe vettek, de nem tudni, hogy a merénylőt fogták-e el.

Nem sokkal ezután meg nem erősített hírek alapján a hírügynökségek egy másik christchurch-i mecsetben történt lövöldözésről is hírt adtak. Ez utóbbival kapcsolatban azonban még nem ismerni a részleteket. A helyzet zavarosságát tükrözi, hogy egyes jelentések bizonytalanok abban, valóban a mecseten belül vagy annak környékén történt a lövöldözés.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!