Ugrás a tartalomra

Fejlődik, de a lényege megmarad a "Zs-centernek"

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2022. július 08. péntek 13:50
A Zsarnai piac tovább őrzi azt a vásári hangulatot, amit már kevés helyen találni Magyarországon.
Kovács Imre István, a Városgazda szolgáltatási vezetője és Badány Lajos az új fedést szemlélik Fotók: Juhász Ákos

A piac nem liget, nem a szépségéért jár oda az ember. Más szempontok alapján kell mérni az értékeit. Ha fejlesztésekről beszélünk a „Zs-center” kapcsán, akkor sem parkosításra vagy festésre kell gondolni, hanem a piac működése szempontjából praktikus megoldásokra – aki szereti ezt a konzervált balkáni miliőt, az így szereti. A koronavírus pedig rámutatott: sok rajongója van még mindig a Zsarnainak.
Csütörtök délután Badány Lajos alpolgármester és Kovács Imre István, a Városgazda szolgáltatási vezetője beszélt a piacot érintő újításokról.

- Két, használt sütőzsiradék elhelyezésére alkalmas lakossági gyűjtőtartály került a piacra a CseppetSem program keretében. Ezekbe a zárt, sárga műanyag edényekbe a büfésor sütödései tehetik a visszamaradt olajat, de a környék lakói is használhatják azokat – mondta az alpolgármester.

A piacot működtető Városgazda Nonprofit Kft. többirányú fejlesztéseket tervez a területen.

- Elkezdődött az elárusító asztalok fedése: első ütemben mintegy 25 méter hosszú tetőszerkezet került a standok felé, ennek célja, hogy az árusoknak és a vásárlóknak egyaránt javítsa a komfortérzetét – számolt be Kovács Imre István, aki hozzátette, a fedés összege 800 ezer forintba került eddig, a piac bevételeiből költöttek erre. Tervben van még a 2500 m2 terület aszfaltozásának folytatása – ezt is a befolyt bevételekből fogják finanszírozni. A Tapolcai út felmarásából lesz alapanyag, így csak az aszfaltozás díját kell kifizetni.

- A rossz gazdasági helyzetben igyekszünk előre menekülni: próbálunk emelni a szolgáltatás színvonalán, többet nyújtani a kereskedőknek és a vásárlóknak egyaránt. Korábban már a piac körül mindenütt ingyenessé tettük a parkolást, a bevezető úton egyirányúsítottuk a közlekedést, így annak a jobb oldalán is meg lehet már állni. Régebben ezért büntettek.

Amióta átvették a piac vezetését, Kovács Imre István szerint sikereült növelni a bevételt.

- Racionalizáltuk az árulóhelyek használatát. Sok volt az olyan bérlő, aki túlságosan szétpakolt, nem annyi négyzetmétert használt, amennyiért fizetett. Ők kicsit összébb húzódtak, így több helyet tudunk bérbe is adni.

Komfortosabb lesz a piacozás

A tetővel fedett standok bérleti díja egyelőre nem változott, de a jövőben átszabják a díjstruktúrát.

- Nem az áremelés a célunk, de jelenleg van olyan díjképzés, ami nem racionális. A néni, aki bejön árulni a kis gurulós kocsijával, többet fizethet, mint aki jóval nagyobb területet használ.

A mostani árszabás nem tükrözi a valódi forgalmat. Szeretnénk megszüntetni az egy négyzetméteres kiadásokat a központi részeken. Ezeken akkora területeket szeretnénk értékesíteni, amik mellé az árusok gépjárművel is oda tudnak állni. Persze lehetőségük lesz a fent említett „gurulós kocsis néniknek” is az árusításra, számukra oldalt fogunk helyet biztosítani.

Mindezzel azt szeretnénk elérni, hogy a kereskedők a valósan használt terület után fizessenek bérleti díjat. Ha valaki három négyzetmétert fizet, de tizenötön pakol szét, az másokkal szemben sem igazságos. Az újonnan kijelölt területeknek egyébként drasztikusan kevesebb lesz a négyzetméter ára a mostaninál – fogalmazta meg a célokat Kovács Imre István.  

Az is kiderült, hogy a vírust követően ismét virágzik a piac: rengeteg embernek hiányzott a hétvégi Zsarnaizás. A szolgáltatási vezető szerint ezt bizonyítja, hogy a forgalom nagyobb most, mint a járványt megelőző időszakban.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!