Ugrás a tartalomra

Félidőben jár a művészeti központ kialakítása a Csengey utcán 

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. november 23. kedd 17:34
A korábbi iskolaépület több mint nyolcszázmillió forintból újul meg teljesen.
Így áll most a Szentpáli egykori épületének átalakítása - Parai Roland képgalériája

Félidőhöz érkezett a Szentpáli iskola korábbi, Csengey utcai épületének felújítása. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a kivitelező augusztusban vette át a munkaterületet a várostól, és azonnal megkezdte a bontási munkákat. Az beruházás azóta egyre látványosabban halad: az épület két homlokzatát hosszabb ideje állvány takarja, a régi nyílászárókat már korábban kibontották. Az elmúlt hetekben pedig a régi tető bontása is megkezdődött. 

- A belső terekben a bontás már befejeződött, jelenleg a nyílászárók beépítésén dolgoznak, valamint a tetőt fedő cseréppel kapcsolatban zajlanak egyeztetések a főépítésszel, hiszen az épület helyi védettség alatt áll – mondta el a Miskolc Televízió Híradójának érdeklődésére Miklós Viktor, a polgármesteri hivatal pályázati főosztályának vezetője, aki hozzátette, a megújuló épületet akadálymentesítik is, így a kivitelező egy liftet is beépít. 

Már a belső terekben iaz újjáépítés zajlik. Fotó: Parai Roland

Öt ütemben

A beruházással március közepére kell elkészülnie a kivitelezőnek és – amint azt a főosztályvezető hangsúlyozta –, jelenleg úgy tűnik, az ütemterv tartható is lesz. „A kivitelezés a korábbi, 2017-ben megfogalmazott koncepcióterv alapján indult meg. Az eredeti elképzelés szerint a teljes fejlesztés öt ütemből állna, ebből most az első kettő, a konkrét épület felújítás és a tetőtér beépítése valósul meg” – hangsúlyozta. 

A megújuló iskolaépület földszintjén egy melegítőkonyha és étkező működik majd, az első a második emeleten pedig a Miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium számára alakítanak ki tantermeket. Végül a harmadik emeletre és a tetőtérben kialakított új helyiségekbe a Miskolci Kulturális Központ irodái költöznek majd. Miklós Viktor elmondta, a polgármesteri hivatal tervei szerint rövidesen neki tudnak kezdeni a további három ütem tervezésének, így a most megújuló kétezer négyzetméteres terület további helyiségekkel, funkciókkal bővülhetne. 

a

Csaknem százéves

Ahogyan arról korábban részletesen is írtunk, a lassan százéves épületet a Miskolci Ortodox Izraelita Hitközség építtette és az 1920-as évek második felében kezdett. A második világháború után viszont egyik oktatási intézmény sem indult már újra, mivel diákjaik és tanulóik túlnyomó része mártírhalált halt. 

Ezt követően a Csengey utcai ingatlan minden valószínűség szerint üresen állt több mint két évtizeden át. Aztán 1969-től az 1954-ben létrejött Miskolci Kereskedelmi Tanulóiskola (ma Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátói Technikum és Szakképzőiskola) használta azt egészen 2002-ig. Az épület történetéről bővebben ebben a cikkünkben írtunk. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!