Ugrás a tartalomra

Fellendül a belföldi turizmus

Miskolc TV / minap.hu
Utoljára módosítva
2021. július 08. csütörtök 14:00
Az újabb lazításoknak köszönhetően dinamikusan nő a foglalások száma a hazai szállodákban. A védettségi igazolvány már nem kötelező, így bárki utazhat. Az egyik miskolctapolcai hotelben már most látszik, hogy a nyári időszakban végig telt házzal működnek majd. A szallas.hu felmérései alapján a magyarok többsége még mindig inkább a belföldi nyaralást részesíti előnyben, de az egyik miskolci utazási iroda tapasztalatai szerint a bizonytalanságok ellenére is sokan ragaszkodnak a tengerparthoz.

A nyári időszakban szinte teltházzal működik a miskolctapolcai Hotel Aurora. A foglalások száma július 3-tól kezdett jelentős mértékben nőni. Ekkor léptek életbe az újabb enyhítések, ami azt jelenti, hogy már a szállodákban sincs szükség védettségi igazolvány felmutatására.

Ivacs Lajos szállodaigazgató örömét fejezte ki a számadatok növekedését illetően. – Nagyon sok megrendelésünk, foglalásunk van, ami elsősorban a nyári időszakra vonatkozik, tehát két hónapra látjuk előre. A július és az augusztus is rendkívül jónak mutatkozik, ahogy ez a múlt évben is így volt – mondta.

A miskolci látványosságok és rendezvények iránt is egyre többen érdeklődnek a Toruinform irodában. Orosz Eszter, a MIDMAR Kft. ügyvezetője elmondta, a látogatható attrakcióknak most kiemelt jelentősége van a városban. – A turisták és a miskolciak is egyre többen jelentkeznek a városnéző sétáinkra, hiszen az előző évekkel szemben idén már havi hat alkalommal fix időpontban indítunk túrákat, sokan szeretik ilyen módon is felfedezni a várost. Továbbá sokan kíváncsiak arra, hogy milyen feltételekkel lehet akár szállást foglalni, akár attrakciókat látogatni.

A szallas.hu felmérései szerint a magyarok többsége idén nyáron is inkább belföldi kikapcsolódást tervez. A vírus miatt már tavaly megjelentek új szolgáltatások a környéken. Nyugat-Európában már jó pár éve működik és közkedvelt a nyaralóhajós kirándulás. – Vezetői engedély nélkül 4-6-8 és 10 személyes kis hajókat lehet bérelni, indulás előtt megtanítják vezetni az utasokat, ki lehet szállni és gyakorlatilag egyhetes turnusokat lehet velük lebonyolítani – mondta Bárdos István, a Szerviz Iroda Utazásszervező Kft. marketing menedzsere. – A Tokajból induló bázissal fel tudnak menni a Bodrogon egészen át Szlovákiába, meg vissza lehet jönni a Tiszán valameddig, így a Tisza-tavat meg annak a környékét is felfedezheti az ember.

Az újdonságok ellenére azért az utazási iroda marketing menedzsere szerint jelentős azoknak a száma is, akik külföldi nyaralásban gondolkoznak. Mint mondta, sokan ragaszkodnak a tengerparthoz, ráadásul a kedvező árak miatt sok esetben még akár anyagilag is jobban megéri külföldön tölteni a szabadságot. – Ha összevetünk egy normális szállodát a Balatonnál, ott egy hét annyiból jön ki, mintha valaki külföldre utazna repülővel – összegzett Bádros István. 

A külföldi utazási feltételek az európai uniós Covid-igazolványok bevezetésével, illetve a kétoldalú megállapodásoknak köszönhetően lényegesen egyszerűbbé váltak, a szallas.hu sajtószóvivője azonban arra figyelmeztet, hogy ezek a szabályok bármikor változhatnak. – Július 1-je óta újabb korlátozások vannak érvényben, ezért minden utazás előtt érdemes tájékozódni a konzuli szolgálatnál. Horvátországba például kell a védettségi igazolvány, vagy egy eu-s igazolás a védettségről. Illetve hogyha ezek nincsenek a birtokában az utazónak, akkor kell egy friss antigén teszt vagy friss PCR teszt – mondta Kelemen Lili.

A sajtószóvivő hozzátette, felméréseik szerint a belföldi úti célt választó magyarok esetében a foglalások harmada a Balatonra szól, de minden ötödik szállásfoglalás az észak-magyarországi régiót érinti. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!